С 30% са поскъпнали здравните услуги, Очаква се поскъпване на

...
С 30% са поскъпнали здравните услуги, Очаква се поскъпване на
Коментари Харесай

Уж няма ляво и дясно, но инфлацията куролира бясно

„ С 30% са поскъпнали здравните услуги ”, „ Очаква се повишаване на стоматологичните услуги ”, „ Продължава сериозното повишаване на питателните артикули у нас ”, „ Българите все по-трудно покриват разноските си за храна ”, „ Предстои нов растеж на цените на стоките ”,, „ И тази седмица млечните артикули и плодовете нарастват ” – това са единствено част от заглавията, информиращи ни за това, което от дълго време чудесно знаем и усещаме мъчително по джобовете си.

Поскъпването на храните у нас за 2022г. е 52%. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на питателните артикули на едро в България, се е покачил за две седмици с 0,61% до следващия си връх от 2,316 пункта, като в средата на ноември 2022 година ИТЦ надмина най-високото си историческо равнище от 2,222 пункта, реализирано през май 2022 година, а в средата на декември, бе подложен нов връх от 2,294 пункта, заяви още през януари Българска телеграфна агенция.

Въпреки тези статистики и осезаемата инфлация у нас – една от най-високите в Европейски Съюз –(годишната инфлация към края на януари е 16,4%, при междинна инфлация за страните от Европейски Съюз от 10 на сто) – преди броени дни служебният министър председател Гълъб Донев разгласи, че инспекциите в магазинната мрежа по отношение на повишаването на цените на стоките към този момент дават резултат.

Дори инфлацията да бъде пресметната не съгласно потребителската ни кошница, а по отношение на междинната потребителска кошница на жителите на Европейски Съюз, още веднъж приказваме за 14,1%. Причина е, че ние даваме доста по-голям дял от разноските си за храна, спрямо жителите на по-развитите в икономическо отношение страни, а и тъкмо при храните е най-голямото повишаване на цените.

Според Националния статистически институт през февруари месечната инфлация, измерена с показателя на потребителските цени (ИПЦ), е 0.8% по отношение на предходния месец, а годишната инфлация за февруари 2023 година по отношение на февруари 2022 година е 16.0%, като продължава нарастването на групите: хранителни артикули и безалкохолни питиета (+2.4%), известия (+1.9%), заведения за хранене и хотели (+1.1%), развлечения и просвета (+1.1%) и опазване на здравето (+1.0%), а записано понижение има в групите: жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива (-1.2%), облекло и обувки (-1.2%) и превоз (-0.4%). Месечната инфлация, измерена с хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), е 0.7% по отношение на предходния месец, а годишната инфлация за февруари 2023 година по отношение на февруари 2022 година е 13.7%.

На този декор у нас, в 12 страни от Европейски Съюз през първите два месеца на 2023 година има спад на цените – Нидерландия, Белгия, Ирландия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Португалия, Словения и Швеция, което оборва изказванията на редица политици (предимно от Промяната), съгласно които инфлацията в България била вносна. Хубаво е в този момент някой публицист да ги попита за какво годишната инфлация в България, даже пресметната съгласно потребителската кошница на жителите на Европейски Съюз, е близо два пъти по-висока в сравнение с в страни като нагоре изброените.

И почналите едвам след година и от горната страна рекордна инфлация инспекции, таман преди следващите предварителни избори, са много неблаговиден опит за замазване на очите на гласоподавателите. Още повече, че служебният кабинет няма съответен проект за прекъсването на порочната процедура с изкуственото завишаване на редица хранителни артикули.

А истината е напълно простичка – редица специалисти към този момент ясно декларират, че през последната година бюджетите са били проинфлационни, като „ заслугата ” за това е на „ Продължаваме Промяната “ (и сътрудниците им, схваща се), което им клатушкане в ляво докара до два пъти по-бързото обедняване на българските жители спрямо тези в останалите страни в Европа. Това е и повода да не можем да се присъединим от 2024г. към еврозоната.

И макар всички упреци към дългогодишното ръководство на ГЕРБ една от главните заслуги на държавните управления на Бойко Борисов беше, че поддържат изцяло уравновесен бюджет. В последната година и половина не можем да се похвалим с нищо сходно, в противен случай – обстановката в страната от ден на ден припомня едно друго, сякаш позабравено и доста трагично ръководство, останало в спомените ни като Виденовата зима. Но Политическа партия, Демократична България и сие, заети да чегъртат Борисов, оставиха на произвола на ориста финансовата ни непоклатимост. А пък един някогашен финансов министър, с цялата си безочливост напълно неотдавна съобщи, че единствено хора, „ учили един учебен срок стопанска система, могат да настояват, че ограниченията, които са подхванали от държавното управление, в което той беше министър, са вдигнали инфлацията ”. Не знам какво в действителност настояват хората, учили един учебен срок стопанска система, само че резултатите от ръководствата през последната година и половина са налице. И това изрично го настояват огромна част от българите.

Споменавайки за въпросния някогашен финансов министър на Политическа партия – Асен Василев, е редно да споменем и данните на европейската статистическа работа Евростат, съгласно която цените на храните в България са нарастнали с 27% през 2022 година, а приблизително за страните от Европейски Съюз покачването на цените на храните е с 18,2% за година, което е доста по-малко в сравнение с у нас. Данните демонстрират, че наклонността за по-бързо повишаване на цените на храните у нас стартира от август 2021 година, т.е. доста преди войната в Украйна, което също изцяло опровергава думите на Василев, че се касае за „ вносна инфлация ”.

Доходите в България са най-ниските в Европейски Съюз, само че покачването на цените на главните храни у нас е доста по-голямо в сравнение с междинното повишаване в Съюза, което неизбежно води до обедняване на хората.

Да не забравяме, че ни предстоят и следващите избори. С оглед на сегашната икономическа (а и политическа) обстановка у нас, изходът от тях ще е в пъти по-голям от предходните. Най-малкото, рано или късно би трябвало да поемем към стабилизиране на финансовото състояние в страната, в случай че не желаеме да затъваме от ден на ден в дълбоката инфлационна кал. Безспорно това минава и през постоянно държавно управление, което да има поддръжката на по-голямата част от партиите. Но минава и през изискването Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и „ потенциали ” като Кирил Петков и Асен Василев да не са в ръководството, тъй като резултатите от техните визии („ няма ляво и дясно ”), продължаваме да усещаме всекидневно.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР