С 255 гласа за“, 0 против“ и 7 въздържали се“

...
С 255 гласа за“, 0 против“ и 7 въздържали се“
Коментари Харесай

Стефан Льовен наследи Сергей Станишев в ПЕС, конгресът призовава за България в Шенген

С 255 гласа „ за “, 0 „ срещу “ и 7 „ въздържали се “ някогашният министър председател на Швеция Стефан Льовен беше определен за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на конгреса в Берлин, Германия, оповестява Българска телеграфна агенция. Той поема поста от досегашния президент Сергей Станишев, който 11 години беше отпред на европейската левица.

Станишев съобщи алена щафета на своя правоприемник Стефан Льовен и му пожела левицата да е първа политическа мощ на европейските избори през 2024 година

От своя страна, Стефан Льовен разгласи, че подготовката за европейските избори стартира в този момент. Той благодари за доверието на делегатите и означи, че за него е чест да поеме поста.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) одобри резолюция, в която се показва поддръжка за участието на България в Шенген.

„ Искаме да защитим и насърчим Шенгенското съглашение, което е едно от най-големите достижения на Европейски Съюз, и да забележим Румъния, България и Хърватия като част от него, без отсрочване “, се споделя в документа, утвърден без нито един глас „ срещу “ и „ въздържал се “ на конгреса на левицата в Берлин.

В резолюцията социалистите оферират Европейски пакт за налична сила и обществена кохезия и Европейски закон за бедността. Сред посочените ограничения са взаимни публични поръчки, адаптиране на разпоредбите за държавна помощ, преразглеждане и контролиране на енергийния пазар, както и основаване на всеобхватна европейска инфраструктура за предпазване на сила. Предвижда се и продължение на Инструмента за поддръжка против рисковете от безработица (SURE), сполучливо прибавен по време на коронавирус рецесията.

Предвид трайно високите равнища на беднотия в Европа и актуалната рецесия с разноските за живот, породена от високата инфлация, ние се застъпваме за въвеждането на Европейски закон за битка с бедността, който да задължи Европейски Съюз и неговите държави-членки да работят за цялостното премахване на бедността в Европа до 2050 година, се споделя в резолюцията.

Договорът за Европейски Съюз би трябвало да включва Протокол за обществен прогрес: без съществени обществени права няма същинска независимост, декларират още от левицата.

Според социалистите Зеленият преход е още по-неотложен предвид на гарантиране на енергийната самостоятелност на Европейски Съюз. В резолюцията се обръща особено внимание на обществените аспекти на прехода и се приканва за поддръжка за най-засегнатите пластове от обществото.

В документа участва и тематиката за войната в Украйна. Европейските социалисти осъждат противозаконната, неоправдана и непровокирана експанзия и показват взаимност с украинския народ, като декларират, че отрицателните последствия и цената от спора не би трябвало да бъдат плащани от най-бедните.

ПЕС се ангажира с ограничения, тъй че „ Европейски Съюз освен да работи в отговор на рецесии, а да е подготвен да ги предотврати “. В резолюцията социалистите декларират подготвеност да завоюват европейските избори през 2024 година като най-голямата партия.

Делегатите от Българска социалистическа партия споделиха пред публицисти, че не са взели участие в гласуването. Заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин изясни, че подобен е бил мандатът на Изпълнителното бюро на партията, тъй като в резолюцията имало доста хубави неща, само че и текстове за наказания против Русия, военна помощ за Украйна и Истанбулската спогодба. Той уточни, че одобряват резолюцията и тя е обвързваща за Българска социалистическа партия, като се изключи тези текстове. Вигенин сподели още, че ще се опитат да работят дейно с ПЕС и с новия президент Стефан Льовен.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР