С 20% повече, отколкото преди една година. Екипът на Yandex публикува

...
С 20% повече, отколкото преди една година.
Екипът на Yandex публикува
Коментари Харесай

Твърде странно: броят на нежеланите обаждания от непознати номера в Русия рязко се е увеличил

С 20% повече, в сравнение с преди една година.

Екипът на Yandex разгласява статистически данни за работата на личния си автоматизиран идентификатор на повикващия (АОН – Автоматично Определяне на Номера). От януари тази година Yandex АОН е записал 530 милиона позвънявания от непознати номера, в това число в месинджърите.

При повече от половината от тях – 302 милиона, или 57% – услугата ги разпознава като нежелани и предизвестява потребителите за тях. Почти 25 милиона позвънявания системата АОН блокира автоматизирано – за тези, които са присъединили тази функционалност.

Yandex съобщи:

„ Ако сте забелязали, че има повече позвънявания от непознати номера, не сте си въобразили. От началото на годината нашият идентификатор на повикванията е записал към 530 милиона такива позвънявания. Това е с 20% повече, в сравнение с преди една година “.

Най-силно се е нараснал броят на позвъняванията от измамници – с 19%. Със 7% повече са били предложенията за банкови услуги и с 5% повече предложенията за застрахователни услуги. В същото време е имало с 38% по-малко позвънявания, предлагащи разнообразни небанкови финансови услуги, и с 29% по-малко позвънявания, предлагащи информационни услуги.

Една от най-популярните лъжливи схеми е, когато хората получават позвънявания от името на мобилни оператори и им се предлага удължение на контракта, за което от тях се желае да дадат код от SMS. Друга постоянно срещана скица са позвъняванията във Viber или WhatsApp от номера, които наподобяват като телефони на известни компании. Използвайки тази скица, измамниците прибавят в профилите си в месинджъра и лога на известни уеб страници, на които хората са склонни да се доверяват

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР