С 2 700 бройки по-малко от миналата година са студентите

...
С 2 700 бройки по-малко от миналата година са студентите
Коментари Харесай

МОН намалява приема на студенти

С 2 700 бройки по-малко от предходната година са студентите в план-приема на МОН за 2019/2020 година по трите образователно-квалификационни степени. Това сподели министър Красимир Вълчев по повод план-приема във висшите образователни заведения на конференция в министерството.

МОН се пробва да обвърже пазара на обучение с пазара на труда. През 2015 година е доближат оптимален банкет като %. От 2016 година се организира политика за преструктуриране на приема и финансирането в държавните учебни заведения. Прави се по-голямо разграничение сред професионалните посоки заради нужния предстоящ брой експерти в избрани специалности.

Почти всички инженерни и механически професионални посоки са с предпочитан банкет поради упования предстоящ дефицит на фрагменти в региона.

В медицинските професионални посоки и спорта няма проблем с търсенето на висше обучение, добави министърът. Оптимизация на приема се извърша в обществените, стопанските и правните науки.

43 276 бройки е общият брой места за студенти през 2019/2020 година.
 Софийският университет вкарва нови годишни такси
Софийският университет вкарва нови годишни такси

Промените важат единствено за новоприетите през образователната 2019/2020 година

36 984 бройки са избрани за 1 курс в образователно-квалификационна степен " бакалавър ". При частните университети приемът е за общо 12 300 студенти.

Има 50% осъществяване на приема в частните висши училищ а, където той не се контролира от МОН. За предходната година в държавните висши образователни заведения приемът е изпълнен на 93%.

Същите проценти на осъществяване се чакат и през тази година - н овоприетите студенти ще са сред 37 000 и 39 000. Очаква се по-ниско осъществяване на държавния банкет във ВУЗ-овете, подчертава Вълчев и добави, че изключение има при някои предпочитани професионални посоки, като информатика, компютърни науки, педагогика и ветеринарна медицина.

В съпоставяне с предходната година приемът е повишен в специалностите " Фармация " - с 28%, и " Медицина " - с 10%, до момента в който в денталната медицина е намалял с 10%.

В съпоставяне с 2015 година, когато приемът с държавно финансиране е 58 000, през днешния ден той е 43 000.

" Ние сме длъжни да организираме тази политика не тъй като нямаме потребност от фрагменти в региона на ръководството и стопанската система, а тъй като публичната загуба в другите посоки ще бъде доста по-голяма, в случай че ние не подготвим експерти ", сподели още Вълчев.

Драматичен е дефицитът на преподаватели по математика, физика и осведомителни технологии . Аграрният бранш, хидроинженерството и енергетикато също страдат от липса на експерти.

В направление " Педагогика " има нарастване със 17% по отношение на 2015 година Спрямо план-приема от предходната година има нарастване на приема в педагогиката - с 2,7%, енергетиката - с към 5%, и военното дело - с 8%.

Очаква се в сряда Министерският съвет да одобри пакета за национални стратегии, като една от тях е " Мотивирани учители ", ориентирана към експертите, придобили друго висше обучение и преориентирали се към педагогика.
 Не доближават студенти в Софийски университет
Не доближават студенти в Софийски университет

Обявяват в допълнение класиране за образователната 2018/2019

Има огромен спад в направлението " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", акцентира министърът, макар че тези специалности са с най-висока добавена стойност.

В общо 16 посоки приемът ще бъде нулиран . Такива специалности са " Обществени връзки " и " Икономика " в Шуменския университет, " Политически науки " във Великотърновския университет, " Обществено здраве " в Софийския университет. Това са професионални посоки, които министерството не е определило като приоритет.

Системата би трябвало да се настрои към това да работи с по-малко студенти през идващите десетилетия. Вълчев акцентира, че тази политика съответствува с отрицателните демографски трендове от края на предишния век. По думите му системата се е разраснала профилно , броят на държавните висши учебни заведения не се е нараснал, само че е повишен броят на частните университети.

Студентите могат отчасти да бъдат насърчени да учат в предпочитано професионално направление. Инструментите са посредством в допълнение финансиране на университетите и разпределяне на стипендии.

Предвидена е наредба за о свобождаване от семестриални такси на избрани професионални посоки с огромен предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда. Направленията са химически и физически науки, енергетика, вяра и педагогика.

Отчита се спад в семестриалните такси по отношение на нарастването на междинната работна заплата в страната.

Според Вълчев постоянно е допустимо преливане от държавната система към частната. Тук надвива аргументът, че студентите носят отговорността си за инвестицията си. Регулирането на приема в частните университети е съвсем невероятно, посочи министърът.
 Без държавна поръчка в Медицинския факултет на СУ за 2018/2019 година
Без държавна поръчка в Медицинския факултет на СУ за 2018/2019 година

Решението е на Академичния съвет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР