С 16 гласа за“ Висшият съдебен съвет отстрани предсрочно от

...
С 16 гласа за“ Висшият съдебен съвет отстрани предсрочно от
Коментари Харесай

Решиха го! Отстраниха предсрочно главния прокурор

С 16 гласа „ за “ Висшият правосъден съвет в профил предварително от поста му основния прокурор Иван Гешев. Само четирима от кадровиците са били срещу. Решението беше взето мъчно, след два следващи дни разисквания. Обяви го правосъдният министър Атанас Славов.

Припомняме, че съгласно измененията в Закона за правосъдната власт за свалянето на Гешев бяха нужни 13 гласа. Става ясно, че повече са дали своят вот против него. Поводът Висш съдебен съвет да изиска предварителното премахване на Гешев бе изразът „ политически отпадък “, който той употребява, говорейки за Народното събрание. Според членовете на Висш съдебен съвет по този начин той е уронил престижа на правосъдната власт.

Самият Гешев не участва при гласуването на отстраняването му. Той остана на съвещанието на Висш съдебен съвет до обяд, когато разгласи, че отпътува за Страсбург.

„ Това е шиканиране на процедурата “, упрекна го Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет.

Правосъдният министър Атанас Славов уточни, че и той също е поканен в Страсбург, само че ведомството му е решило да прати зам.-министър поради значимостта на процедурата по премахване на основния прокурор.

„ Надеждата ми е, че Висш съдебен съвет няма да влезе в графика на Борисов и Пеевски “, сподели Гешев, преди да напусне съвещанието. Така той за първи път атакува Делян Пеевски.

Часове откакто основният прокурор си потегли и Висш съдебен съвет взе решението, Славов разгласи, че то ще бъде изпратено неотложно на президента Румен Радев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР