С 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и нито един

...
С 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и нито един
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли президентското вето върху антикорупционния закон

С 10 гласа „ за”, 7 гласа „ против” и нито един „ въздържал се”, на изключително съвещание Парламентарната правна комисия преодоля ветото на президента Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила, което той наложи върху Законa за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ). Освен народните представители от Комисията, в полемиката участваха представители на президентската институция и Министерство на правораздаването.

Становището на президентската институция бе показано от проф. Емилия Друмева - секретар по правни въпроси на Президента. В изявлението си тя акцентира, че претекстовете на ветото са готови с внимание, отговорност и разбор на непознати практики. „ Всичко това е осъществявано отговорно, професионално и на първо място – добронамерено”, съобщи тя и добави, че причините в претекстовете на ветото са само юридически.

Участие в полемиката взе и зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов, който напомни, че в претекстовете на указа, с който законът бе върнат, се правят оценка позитивно изпълнените процедури по публично разискване. „ Тази оценка прави неоспорим извода, че при подготовката на закона са разисквани всички зародили отзиви, при изискванията на оптималната гласност. Считаме, че са регистрирани мненията както на професионалната общественост, по този начин и на гражданското общество”, разяснява зам.-министърът. Според него ветото на президента е било предопределено от неговите изявления още преди гласуването на закона на второ четене в Народното събрание. „ Корупцията е разбиране, което е по-широко от закононарушение. Според нас тя не административно нарушаване, каквото е спорът на ползи. Не е и настрана закононарушение, тъй като това се открива единствено и само от Наказателния кодекс. Това за нас е обществено явление”, акцентира зам.-министър Стоянов.

В отговор на това националният представител от „ Българска социалистическа партия за България” Крум Зарков прикани да бъда посочен случай, който може да бъда избран от жителите като корупция, само че за който да няма съответния незаконен състав. По думите му ветото на президента в действителност е било предопределено, само че не от изявленията му, а от цялостния спор. Той се аргументира с това, че нито една държавна институция, която ще влезе в състава на новия антикорупционен орган, не е дала позитивно мнение за законопроекта. „ Това е ясно и елементарно обяснимо, тъй като новият обединен и самостоятелен антикорупционен орган в действителност, за всеки който чете доброжелателно закона, не е нов. 99% от наредбите съществуват и в този момент. Органите, които се сливат, съществуват и досега”, уточни Крум Зарков. „ Колкото до независимостта на този орган – той е подложен в цялостна взаимозависимост от политическия център на страната, който е Народното събрание”, акцентира още Зарков и добави, че с корупцията може да се бори единствено орган, който има проверяващи пълномощия, съобщи "Фокус ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР