С 1-2 градуса по-топло от обичайното е това лято. Такива

...
С 1-2 градуса по-топло от обичайното е това лято. Такива
Коментари Харесай

Синоптици: Поверията за времето в народната митология не са състоятелни

С 1-2 градуса по-топло от нормалното е това лято. Такива заключения вършат от Националния институт по метеорология и хидрология. А чувството, че в градовете е по-горещо в сравнение с отвън тях не е заблуда.

В дните с по-особено време – прекомерно горещо или пък прекомерно дъждовно, позвъняванията в института по метеорология и хидрология са десетки, а въпросите – нормални, описа синоптикът Анастасия Кирилова. Хората се интересуват къде ще вали, какъв брой време ще продължат преваляванията.

 
Наистина през месец юли и до този ден в това число температурите са по-високи от климатичните правила. Миналото лято също беше по-топло от нормалното.
Евгения Трайкова, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология

Народното вярване, че студена зима ще последва горещото лято не би трябвало да се взима поради.

 
Преди години сътрудници вършиха проучване на поверията на националната метеорология. Оказа се, че не са доста състоятелни.
Анастасия Кирилова, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология

Експертите-синоптици акцентират, че най-точната прогноза за времето е за околните дни.
Най-точните прогнози са, да кажем, от един до седем дни напред във времето, като и в границите на часове – това се назовават свръх краткосрочни прогнози, там също успеваемостта е доста висока.
Евгения Трайкова, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология

Краткосрочната прогноза за времето за 19-ти юли в София планува в София да е слънчево и горещо, оптималната температура ще доближи към 35 градуса след четвъртък. Вероятността за превалявания е доста дребна.

В четвъртък следобяд не е изключено, само че е малко евентуално да превали за малко. „ Градският остров на топлота “ е особено събитие за лятото. Това е и обяснението за какво в градовете е по-горещо в сравнение с, отвън тях.

 
Това е по този начин поради бетона, асфалтираните улици, тротоарите, постройките, които акумулират топлота денем и доста по-бавно изстиват нощно време.
Евгения Трайкова, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология

Извън градовете температурата се намалява до 15 градуса още към среднощ, до момента в който в обитаемоте места температурите падат до този лимит едвам в ранните часове на сутринта.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР