Рязко увеличение на отчита Националният статистически институт(НСИ) за първата седмица

...
Рязко увеличение на отчита Националният статистически институт(НСИ) за първата седмица
Коментари Харесай

Рязък скок на новорегистрираните безработни отчете НСИ

Рязко нарастване на регистрира Националният статистически институт(НСИ) за първата седмица на декември - над 14 200 души. Данните са от профилираното наблюдаване на пазара на труда поради Covid-19. Това съобщи БНР.
Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато стартира това наблюдаване, до 6 декември, са малко над 361 000 души.
Данните сочат, че за интервала 30 ноември – 6 декември постъпилите на работа посредством са малко над 3400 души.
 Бизнес и синдикати желаят законодателно споразумяване на „ краткотрайната безработица “ Бизнес и синдикати желаят законодателно споразумяване на „ краткотрайната безработица “
Бизнесът и синдикатите упорстват за законодателно споразумяване на по този начин наречената краткотрайна или техническа безработица, с цел да се регламентир...
За съпоставяне – в последната седмица на ноември (23-29 ноември) новорегистрираните безработни в цялата страна са малко над 6300, а постъпилите на работа – малко над 3720.
За първата седмица на декември най-драстичен е броят на новорегистрираните в София-град – 1264-ма, против единствено 411 души, които са устроени на работа.
В редица други области на страната, измежду които Благоевград, Бургас, Варна, новорегистрираните безработни за първата седмица на декември са по над 1000 души.
Данните от профилираното проучване демонстрират, че общо за интервала 3 февруари – 6 декември постъпилите на работа от записаните в бюрата по труда са малко над 227 500 души.
Равнището на записана в страната през август е 7.5[1]%. Агенцията по заетостта регистрира спад от 0.4 процентни пункта спрямо предходния месец юли и растеж с 2,2 пункта по отношение на година по-рано.
 Понижение на записаната безработица под 7% през октомври Понижение на записаната безработица под 7% през октомври
Равнището на записана безработица в страната се намалява през октомври до 6,9% от 7,2% през септември и нараства с 1,3 пункта спрям...
За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се записали нови 24 063 безработни лица. Освен тях, други 862 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се записали в Агенцията по заетостта.
Припомняме, че преди дни Агенцията по заетостта огласи данни, съгласно които приблизително по шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място. Най-силна е конкуренцията в областите Хасково и Сливен - по 14 души, а най-слаба в столицата - по трима. Отчита се и наклонността дневно в бюрата по труда да се записват по към 1000 души, демонстрират още данните.
В 16 области на страната безработицата е над междинната, която по последни данни е 6,9 на 100.
Най-висока е във Видин - съвсем 14 %, а най-ниска в София-град - малко над 3 на 100. В 10 области на страната нивото ѝ е над 10 %. Месец по-рано областите с над 10 % безработица са били с една повече, като за едно свободно работно място са се конкурирали също по шестима безработни. Най-силна тогава е била конкуренцията в областите Сливен и Разград - по 12 души за едно вакантно място. Намеренията на държавното управление са до края на годината записаната безработица да не надвишава 7 %, а с другите ограничения за опазване на заетостта да бъдат съхранени 350 000 работни места.
За съпоставяне - през месец август 2020 година броят на почналите работа безработни лица доближи 23 548, като 76.7% от тях са устроени в действителната стопанска система. Излизащите от регистъра на безработните заради започване на работа са единствено с 515 по-малко в сравнение с влезлите новорегистрирани. За съпоставяне, през същия месец август на предходните 4 години статистиката на Агенцията по заетостта демонстрира, че входящият поток новорегистрирани е надвишавал над 10 пъти броя на постъпилите на работа, като през 2019 година те са били със 7 133 повече от напусналите бюрата по труда заради започване на работа. През миналия месец и 364 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда. В съпоставяне с месец август 2019 година се регистрира забележителен растеж на почналите работа безработни – с 62.3%. През август най-вече почнали работа се регистрират в бранша на преработващата индустрия – 20,2% от всички почнали работа, следвани от хотелиерство и ресторантьорство – 14,1%, търговията, ремонта на коли – 13,9%, държавно ръководство – 11,9%, строителство – 5,5%, и други През месеца работа на субсидирани работни места са почнали 5 488 безработни лица от рисковите групи – 2 730 по стратегии и ограничения за претовареност и 2 758 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. Най-масово работа е обезпечена по стартиралите при започване на месеца 28 районни стратегии за претовареност и по схемата „ Заетост за теб ” на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР