Рязко свиване на икономическия ръст и по-бавно увеличение на инфлацията

...
Рязко свиване на икономическия ръст и по-бавно увеличение на инфлацията
Коментари Харесай

Под половин процент ръст на БВП за 2023-а прогнозира БНБ

Рязко стесняване на икономическия растеж и по-бавно нарастване на инфлацията през 2023-а (в съпоставяне с 2022-а) чака Българска народна банка. Данните са изнесени в декемврийското издание на " Макроикономическа прогноза " на Централната банка, който бе оповестен на 30 януари 2023-а.

През 2022 година Българска народна банка чака действителният Брутният вътрешен продукт на България да регистрира напредък от 3.4%, който ще се дефинира най-много от повишаването на частното ползване и натрупването на ресурси от първични материали, материали и подготвени артикули в стопанската система. През 2023 година прогнозата е растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави значително до 0.4%, което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система.

" Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 година, са плануваното значително закъснение на растежа на държавното ползване, както и предстоящият спад на износа на артикули.

За намаляването на стоковия експорт ще способстват както по-ниският напредък на външното търсене, по този начин и характерни за България фактори, като възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на нефтопродукти, създадени от съветски нефт, и планувани ремонтни действия в едни от най-големите предприятия в страната. 
 Българска народна банка: Бързото повишаване на лихвените проценти през идващите месеци ще се придвижи върху равнищата им в страната
Българска народна банка: Бързото повишаване на лихвените проценти през идващите месеци ще се придвижи върху равнищата им в страната

Централната банка резервира равнището антицикличния финансов буфер, с цел да ускори устойчивостта на банковата система

Същевременно за 2023 година предвиждаме висок напредък на капиталовата интензивност в сходство със заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) от страна както на частния, по този начин и на обществения бранш ", написа в разбора.

Рязкото стесняване на икономическия растеж - от 3.4% през 2022-а на 0.4% през 2023-а е типична демонстрация на криза. При това понижението може да е още по-голямо и даже да се стигне до негативен растеж, в случай че националния проект за възобновяване и резистентност не се осъществя по отношение на упованията. А българските политици към този момент дадоха поръчки, че сходен риск е изцяло действителен със закъснение на приемането на нормативните документи, които са нужни с цел да получим парите от следващия транш и с дебатите за нужда от предоговаряне на сегашните условия по НВПУ.

Впрочем това ясно се споделя в разбора на Българска народна банка когато се разясняват рисковете пред сбъдването на направените прогнози. Като цяло те се правят оценка като уравновесени и се акцентират благоприятни условия за реализиране на стопански растеж по-висок от упования. Когато обаче се приказва за факторите, които могат да доведат до по-нисък растеж от 0.4% от Брутният вътрешен продукт през 2023-а в прогнозата на Българска народна банка написа следното:

" Рисковете за осъществяване на по-ниска икономическа интензивност произтичат основно от продължаващия боен спор в Украйна и нарасналата икономическа неустановеност в световен проект, както и от опцията за по-бързо и по-голямо повишение на лихвените проценти от водещите централни банки по отношение на базисния сюжет, съчетано със усилване на степента на преместване върху лихвените проценти в страната.
 Подготовката за Еврозоната подвига съществено разноските на Българска народна банка
Подготовката за Еврозоната подвига съществено разноските на Българска народна банка

Тази година Централната банка се готви да пусне 50 милиона броя нови петдесетолевки

В допълнение съществуват обилни опасности за по-бавно от заложеното в прогнозата осъществяване на капиталови планове по НПВУ и асимилиране на средства по европейски стратегии. Рисковете, свързани с евентуален дефицит на природен газ в България и в главните ни търговски сътрудници, наподобяват лимитирани за настоящата зима, само че е евентуално да набъбнат още веднъж през зимния интервал на 2023-2024 година "

При упования съвсем нулев растеж на Брутният вътрешен продукт разумно ще има и по-ниска инфлация, само че равнищата и ще бъдат надалеч над здравословните 2-3% годишно. Българска народна банка предвижда, че годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), ще се забави до 4.2% в края на 2023 година под въздействие на допусканията за низходяща динамичност на цените в евро на петрола и храните на интернационалните пазари.

Средно за годината упованията са инфлацията да възлезе на 7.0%, като в кратковременен проект натискът върху индустриалните цени, произлизащ от фактори, като осъществилите се нараствания на цените на суровините и дефицита на предложение и на работна ръка, ще продължи да се отразява върху потребителските цени.

" Административно определяните цени също се чака да имат относително висок позитивен принос за общата инфлация в края на 2023 година, основно заради включените в прогнозата покачвания на цените на ВиК услугите, на природния газ и нарастването на акциза на тютюневите произведения. Прогнозираме инфлацията в края на 2024 година да се забави до 3.3%, следвайки низходящата динамичност на цените на храните и енергийните първични материали на интернационалните пазари ", се споделя в разбора.

По отношение на рисковете пред сбъдването на прогнозите за инфлацията съгласно Българска народна банка те са свързани с динамичността на цените на енергийните първични материали и храните на интернационалните пазари, както и с опцията за по-значително от плануваното преместване върху потребителските цени на по-високите разноски за труд на единица продукция в среда на исторически ниска безработица, което е причина за по-висока от плануваната базисна инфлация.

Рискове за реализирането на по-висока от плануваната инфлация произтичат и от вероятността за по-големи покачвания на контролираните цени през прогнозния интервал по отношение на заложеното в базисния сюжет.
 Fitch намали прогнозата за напредък на световния Брутният вътрешен продукт през 2023-а
Fitch намали прогнозата за напредък на световния Брутният вътрешен продукт през 2023-а

Агенцията чака закъснение на инфлацията и по-добро показване на еврозоната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР