Рязко се увеличават болните с туберкулоза, предупреди пулмологът д-р Стела

...
Рязко се увеличават болните с туберкулоза, предупреди пулмологът д-р Стела
Коментари Харесай

Пулмолози алармират: Заради пандемията проспахме бум на туберкулозата

Рязко се усилват болните с туберкулоза, предизвести пулмологът доктор Стела Денчева, шеф на Белодробната болница във Велико Търново. Болниците нямат средства за обикновено битие, по тази причина не финансират и не организират скринингови стратегии за разкриване на туберкулоза.

По думите на доктор Денчева, белодробните лечебни заведения не срещат за това поддръжка и от Министерството на здравеопазването.

“Следващата вълна след Коронавирус ще е от туберкулоза “, предизвести пред БНР доктор Стела Денчева.

Средногодишно във Великотърновска област се откриват най-малко по 40 заболели с туберкулоза. При започването на коронавирус вълната случаите внезапно понижиха, уточни пулмологът и шеф на болничното заведение за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести “Д-р Трейман “ във Велико Търново доктор Стела Денчева.
свързани новини28889на 14.08.202018754на 10.06.2020
“В началото на календарната година пациентите с изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо – голям боязън измежду хората от Covid, които стопираха да търсят здравна помощ. Второ – поради пандемията, лимитираните контакти и ужасно огромното натоварване в лечебното заведение. Заради Covid, ние спряхме профилактичните прегледи и дейното търсене на пациенти с туберкулоза, заради което при започване на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е по този начин действително. След това, когато понижиха болните с Covid, при започване на юни внезапно пациентите започнаха д търсят здравна помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват дори огнищно, цели фамилии “, изясни тя.

От юли до октомври тази година новооткритите случаи на в област Велико Търново са 22-ма. Капацитетът на фтизиатричното поделение в Белодробната болница “Д-р Трейман “ е за 20 туберкулозно заболели. При преструктурирането, поради пациентите с коронавирусна зараза, отделението е останало с 10 кревати.

В момента в него на лекуване с тежка форма на са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 години.

Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безотговорно болестта, предизвестява доктор Стела Денчева.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР