Рязко изостряне на обстановката между Русия и Украйна. В района

...
Рязко изостряне на обстановката между Русия и Украйна. В района
Коментари Харесай

Рязко изостряне на обстановката между Русия и Украйна

Рязко изостряне на ситуацията сред Русия и Украйна. В региона на летището в Донбас са избухнали гърмежи и се чува пукотевица. Москва твърди, че е имало и нарушаване на държавната граница. Започнала е престрелка, а в страната са влезнали две бойни машини за евакуация на диверсанти. Убити били петима украински бойци, няма потърпевши от съветска страна.

⚡️Explosions are heard in the area of ​​the airport, shelling is underway, RIA Novosti correspondent reports.
— Newsistaan (@newsistaan)

В същото време снаряд е блъснал съветски охраняем пункт на границата сред Русия и Украйна. Той бил изстрелян от украинска територия и изцяло е разрушил граничния пункт в Ростовски район. Няма данни за жертви и ранени. Инцидентите стават на фона на незабавното заседание на Съвета за сигурност на Русия, което през днешния ден президентът Путин свика за през днешния ден.

Някога водещ туристически маршрут за руснаците, искащи да почиват в Крим, по автомагистралата Таганрог - Мариупол в този момент се виждат единствено рейсове, пренасящи евакуирани от сепаратистките региони на Украйна след възобновяването на конфликтите с Киев. Близо до границата сред Русия и провъзгласената Донецка национална република, граничният пункт е цялостен с хора - дами с децата си и възрастни хора. Всички носят единствено дребни чанти или куфари, оповестява Българска телеграфна агенция.

Тези поданици на териториите на минния басейн Донецк (Донбас) в Украйна, следен от проруските бунтовници, бяха трансферирани в прилежаща Русия поради повишаването на броя на конфликтите по линията на прикосновение, което поражда опасения от обновяване на войната с Киев, избухнала през 2014 година

Приканени да се стоплят в палатки на границата, евакуираните по-късно са насочвани към санаториуми – ваканционни центрове от руската ера. Те са доста в този безоблачен регион на Южна Русия. Други вземат решение да отидат при свои родственици, които живеят в Русия. Според Москва към този момент са настанени повече от 40 000 души, идващи от другата страна на границата.

" Мъжът ми ми сподели: взимай децата и тръгвай! Тяхното физическо и психическо здраве е по-важно от всичко друго ", споделя 31-годишната Анна Тихонова. Тя е здравна сестра живее в Горловка, навръх линията на прикосновение, където украинската войска и проруските сепаратисти са изправени едни против други. " Докато тръгвахме, чухме изстрели ", добавя тя. " Отне ни съвсем през целия ден, с цел да стигнем до тук. Останахме на границата доста дълго ", продължава тя и споделя за 25-километрова опашка единствено от коли с хора, опитващи се да избягат в Русия. " Наистина ужасяващо ", споделя тя.

Анна най-сетне е пристигнала със фамилията си в някогашния лагер на руските пионери " Спутник ", на брега на Азовско море, на 11 км от границата, само че намерила вратите му затворени: детският почивен комплекс е цялостен заради притока на бежанци. " Казаха ни да дойдем тук и че ще ни посрещнат. Но пристигнахме и ни споделиха: " Съжаляваме, няма места " и ни предложиха да се обърнем към службите за незабавна помощ ", въздъхва тя.

В петък вечерта самопровъзгласените се за републики Донецка и Луганска приканиха за евакуация на мирните жители, тъй като се притесняват от нахлуване на украинските сили. Тези обвинявания бяха отхвърлени от Киев и Запада, които на собствен ред упрекват подкрепящата сепаратистите Русия, че е струпала 150 000 бойци на границата с Украйна и търси претекст за започване на военна интервенция против прилежащата страна.

Недалеч от границата дребното село Рожок, чиито улици се спускат до замръзналия бряг на Азовско море, е пусто, само че е цялостно с коли с регистрационни номера от " Донецката национална република ". Тук евакуираните са настанявани в комплекса " Звезда ", защитаван от въоръжени съветски служители на реда и казаци.

Една от новите обитателки на комплекса, 44-годишната Юлия Горбушина, споделя, че е удовлетворена от изискванията на живот, като удостоверява, че там има " доста хора ", пристигнали от Украйна. " Имаме огромна стая с баня, хранят ни по три пъти дневно. Това не го чакахме! ", изяснява тя. Домакиня с две деца и внучка, Юлия, която е жителка на Донецк, споделя, че се е колебаела дали да напусне и най-сетне се решила заради бързото утежняване на обстановката през последните дни. " Денят, в който си потеглих, беше в действителност отблъскващ. Беше като през 2014 година ", през най-тежките дни от тази война, която лиши живота на 14 000 души, споделя тя.

През 2014 година, когато започваха боевете с украинските сили, сепаратистите отново направиха всеобща евакуация на дамите, децата и възрастните в Русия, до момента в който доста обитаеми места се оказаха под бомбите. Днес всичко, на което Юлия се надява, е сред Киев и сепаратистите още веднъж да бъде оповестено помирение, с цел да не падат повече бомби и тя да може да се върне вкъщи. " Ако всичко спре, несъмнено, че ще се радваме да се върнем вкъщи ", споделя тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР