Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора.

...
Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора.
Коментари Харесай

Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

Рязката смяна на времето сътвори здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, би трябвало да бъдем по-внимателни изключително в горещите обедни часове. Как да се предпазим от утежняване на хронични болести, по кое време да потърсим доктор, а и за верния режим на хранене през лятото - потърсихме мнението на доцент доктор Петър Атанасов, шеф на Клиниката по вътрешни заболявания на " Пирогов ":

" Много се спекулира и с горещините и със студовете в България. Страната е стакъв климат от хилядолетия. Българинът е привикнал и на топло и на студено... Поредните горещини, стига да не са рискови, се понасят ", сподели експертът, само че предлага дребните деца и възрастните хора да са у дома в обедните часове. Хората с хронични болести знаят за казуса си и съблюдават избран режим. Ако би трябвало да излизат на открито е хубаво да са с шапка или чадър - нещо, което да ги защищава от директните слънчеви лъчи.

 Снимка " Климатът се промени, и това би трябвало да се има поради. За един млад и здрав човек, който обаче не постоянно може да допуска какви болести може да носи, би трябвало да има поради, че в случай че би трябвало да работи навън, би трябвало да е отпочинал и да приема задоволително количество течности - сред 1,5 и 2 литра вода ".

Алкохолът може да бъде отрова, когато дозата бъде прескочена. А в жегите, даже и дребни количества могат да ни навредят:

" По принцип алкохолът води до разширение на периферните кръвоносни съдове, основава проблеми с циркулацията и човек може да " прегрее ", да изпадне в хипертермични положения или да получи така наречен топлинен удар. Има разлика сред топлинен и безоблачен удар, само че резултатите са идентични - изнемощялост, главоболие, световъртеж, сърцетуптене, щедро изпотяване, което след това може да изчезне поради обезводняването. Това са тежки затруднения, които могат да вкарат човек в болница ".  

Най-важно е в случай че усетим тези признаци, да търсим доктор, сподели експертът. Той поучава и да не се преяжда. Не бива да се прекалява и със солта, само че не трябва и тотално да се изключва от менюто. Ако се прекали със солта в топлите дни, даже и здрав човек, може да получи съществени проблеми.

Може ли високите температури да повишат кръвното налягане и кои са хроничните болести, които се въздействат от жегите и още от препоръките на доцент Петър Атанасов - чуйте в изявлението!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР