„Ще ви бъде осигурено всичко необходимо“: Как Украйна се опитва да подхранва дезертьорството на Русия

...
Рядко видео, излъчено по украинската телевизия в неделя, показващо руски
Коментари Харесай

Рядко видео, излъчено по украинската телевизия в неделя, показващо руски пилот, който е дезертирал и насърчава други руски войници да направят същото. Твърди се, че планирането на драматичното му бягство е отнело шест месеца и е извършено в сътрудничество с разузнавателните служби на Украйна. Дали видеото е автентично остава неясно, но едно е сигурно: Украйна прави всичко възможно, за да подхранва руснаците.

Руски щурмови хеликоптер Ми-8 пресече границата с Украйна на 23 август и кацна в авиобазата Полтава в Харков с трима души на борда: пилот и двама членове на екипажа. Съобщава се, че последните двама са били убити малко след кацането, докато се опитвали да избягат.

Докато руски военен блогър първоначално твърдеше, че пилотът се е изгубил и че хеликоптерът е попаднал в Украйна по погрешка, скоро се появиха новини, в които се казва, че инцидентът не е инцидент. Вместо това, това беше внимателно планираното дезертиране на руския пилот, което отне шест месеца за планиране и беше извършено в тясно сътрудничество с военните разузнавателни служби на Украйна.

„Свят от цветове“ 

Пилотът, идентифициран като 28-годишният Максим Кузминов, се появи в документално видео по украинската национална телевизия в неделя, потвърждавайки своето дезертиране и разкривайки подробности за бягството си. Семейството му също е било преместено на безопасно място в Украйна, каза той.

Кузминов осъди често цитираното оправдание на Русия за войната като насочена към „неонацистки“ режим.

„Истината е, че няма нацисти или фашисти тук. Истински позор е това, което се случва тук. Убийства, сълзи, кръв. Хората просто се избиват един друг", каза той, като нарече действията на Русия "геноцид", в който не иска да участва.

Кузминов насърчи други руски войници да последват примера.

„Ще бъдете осигурени до края на живота си. Навсякъде ще ви предложат работа, независимо какво правите. Просто ще откриете свят от цветове“, каза той, разказвайки как са му били гарантирани както пари, така и нови документи за самоличност, ако избяга.

Въпреки че видеото не е потвърдено, Ригор Нижников, старши научен сътрудник, специализиращ по Русия и Източна Европа във Финландския институт по международни отношения, каза, че има причина да се смята, че е реален.

„Всички условия [ около бягството] и многото подробности, дадени в него сочат, че е автентичен“, каза той, като същевременно отбеляза, че все още трябва да се разглежда като част от украинските пропагандни усилия в нейната информационна война срещу Русия.

„Аз съм сигурен съм, че е бил подготвен за това“, каза той за видеопоявата на Кузминов.

Две големи кампании 

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Украйна работи усилено, за да убеди руските войници да дезертират.

Украинският парламент, Радата, прие закон през април 2022 г., предлагащ изгодни награди за всеки, който доставя на Украйна руско военно оборудване, което е особено насочено срещу деморализирани руски войски.

Военен кораб или боен самолет може да донесе до $1 милион, докато хеликоптерите имат цена от $500 000, а танковете $100 000.

Първият заместник-председател на Радата, Александър Корниенко, каза по това време, че се надява руските войници сега да имат „допълнителен стимул“ да „сложат оръжие“.

Американски медии съобщават, че законът ще осигури на руските войници „секретност, безопасен престой в Украйна и подкрепа при получаване на нови документи и заминаване за трета страна“.

Украйна също стартира горещата линия „Искам да живея“ през септември миналата година в опит да се насочат към руски и беларуски войници, които може да искат да дезертират. Горещата линия е отворена 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и е достъпна по телефона, както и в каналите за съобщения Telegram и WhatsApp.

На тези които се предадат се предлага опция или да участват в размяна на затворници с Русия или да останат в ареста, с възможността да останат в страната или да емигрират другаде.

В интервю за „The Guardian“ през януари Виталий Матвиенко, говорител на отдела за военнопленниците на Украйна, каза, че повече от 6500 руски войници са се свързали с горещата линия през четирите месеца, откакто беше открит, но отказа да каже колко всъщност са дезертирали.

Трудно се свързва с руснаците 

Въпреки поразителното видео на Кузминов и многото входящи обаждания „Аз Искам да живея“ горещата линия твърди, че е получила, Нижников каза, че общият процент на дезертьорството на Русия – за който няма налична официална оценка – все още се смята за много нисък.

„Бих казал, че е в десетки, може би в ниските стотици, но няма нищо, което сме видели, което да може да бъде описано като масово“, каза той.

Една от основните причини, каза той, е, че до две трети от руските новобранци в момента са доброволци.

„И ако станете доброволец, разбира се, е много по-малко вероятно да дезертирате“, каза той, тъй като това е техен собствен избор да отидат на война.

Нижников също отбеляза, че малко руснаци са останали с някакви илюзии относно или живота на фронтовата линия, или ресурсите на руската армия.

„Те знаят“, каза той откровено.

Но дори и някои войници да са готови да дезертират, каза той, ще бъде трудно за украинските кампании за дезертиране да достигне до тях, защото „вътре в Русия има въпросът за достъпа и след това фактът, че няма да им дойде естествено, защото няма да се рекламира чрез уебсайтовете или медийното съдържание, което обикновено консумират“.

В случая Кузминов обаче украинците изглежда успяха.

„Това очевидно беше изключително сложна разузнавателна операция, която щеше да изисква много подготовка“, каза Нижников.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР