Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става

...
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става
Коментари Харесай

Бактериите, моите приятели

Рядко мислим за бактериите като нещо положително, изключително когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни да ги нападаме с разнородни оръжия от днешното всекидневие -, кърпички, специфични препарати за ръце, дезинфектиращи средства и какво ли още не.
Така, улисани в битката с нездравословните бактерии, забравяме, че в опитите си да се отдалечим от болестотворни сътрудници, ние се отдалечаваме и от потребните организми, с които телата ни са в контакт. Защото бактериите освен са наложителна част от съществуването ни, само че и доста от тях са потвърдено потребни за здравето ни.

Бактериите - най-многобройните другари на индивида

Храносмилателната ни система е населявана от повече от 400 типа бактерии, а в устната ни празнина виреят над стотина разновидности на бактерии. Само по кожата на здравия човек има стотици типове, включително и такива, които не са безусловно нездравословни.
Едно от потребните неща, които кожните бактерии вършат да вземем за пример е да препятстват колонизацията на кожата от други, рискови типове. При нарушаване на естествената микрофлора, вследствие на болест или несъразмерна приложимост на антибактериален сапун, защитните функционалности на най-големия орган в тялото на индивида се намаляват.

Най-малко обитаемоте места от бактерии по кожата ни се намират в региона зад ушите. Там има едвам 19 типа, за разлика разнообразната популация на предмишницата ни, където съжителстват над 40 типа.Изследванията свързани с така наречен микробиом, в последното десетилетие водят до изводите, че човешкото тялото не е онази самодостатъчна затворена система, за каквато е било считано години наред от учените. Организмът ни е по скоро комплицирана екосистема, в която взаимодействат трилиони бактерии и други микроорганизми, населяващи кожата, гениталиите, устата и най-много червата ни.
Някои от тези бактерии имат гени, в които има кодирана значима информация за тялото ни, както и за субстанции, които то не е в положение да създаде единствено. Други бактерии оказват помощ на организма ни да не реагира прекалено на външни закани.

Добри бактерии, положителни бактерии
В реалност, множеството от клетките в нашето тяло въобще не са човешки. Бактериалните кафези са повече от тези на индивида и водят с 10 към 1. Естествено, в случай че всички тези бактерии бяха нездравословни за нас, надали бихме оживели. Много от бактериите освен не са нездравословни за индивида, а в противен случай, оказват помощ на организма за най-различни процеси, протичащи в него.

Чревната ни микрофлора съставлява милиарди бактерии, които живеят в храносмилателната ни система. Между тях има както положителни по този начин и нездравословни за нас организми. Балансът посред им е в основата на здравето ни.

Полезните бактерии в храносмилателната система оказват помощ за преправянето и усвояването на питателните субстанции, постъпили в организма. При тъкмо съответствие на бактериите в тялото ни, броят на потребните надалеч надвишава броя на нездравословните.

И въпреки всичко в стомаха и червата ни има голям брой " неприятни " бактерии, които отделят отрови и са част от редица здравословни проблеми. Нездравословното равновесие на чревната микрофлора може да докара до алергии, депресии, затлъстяване, както и до по-сериозни болести. Освен това, бактерии, които, когато сме здрави и имаме мощна имунна система, просто живеят в нас, могат да се трансфорат във вредители, незабавно щом организмът ни отслабне.

Как да се грижим добре за потребните бактерии.
Въпреки че потребните за нас бактерии естествено доближават до храносмилателната ни система, има фактори, които препятстват или оказват помощ за тяхното битие.

Три от главните привички, които ще ни оказват помощ да храним положителните бактерии са нерафинираните, здравословните храни, приемането на задоволително и рационалното прибягване до антибиотици.

Бактериите в чревната флора имат потребност от храна и от ден на ден доказателства водят до извода, че става дума за. Един от сигурните способи да наклоните салдото в храносмилателната си система във ваша изгода е да ядете повече храни, в които има живи бактерии. Можете да ги откриете в киселото мляко, туршиите, кваса.

Храните, които би трябвало да заобикаляме, тъй като " неприятните " бактерии ги избират, са модифицираните и висококалорични храни. Диета, в която има най-вече мазнини и липсват фибри, вреди освен на фигурата ни, само че и на чревната ни микрофлора.

И най-после, един от сигурните способи да се погрижим за положителните бактерии е да внимаваме да не ги убием в желанието си да се оправим с други патогени. Добре е да прибягваме до антибиотици рационално и отговорно, като имаме поради, че с изключение на болестотворните организми, те унищожават и бактериите, нашите другари.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР