Рядък портрет на Сюлейман Великолепни, най-дълго властващият османски султан от

...
Рядък портрет на Сюлейман Великолепни, най-дълго властващият османски султан от
Коментари Харесай

Сюлейман Великолепни се завърна в Турция, краси Община Истан...

Рядък портрет на Сюлейман Великолепни, най-дълго властващият османски султан от 16. век, бе подарен на Община Истанбул от жител, поискал да остане неизвестен. Картината бе закупена на търг в Лондон от донора по-рано тази година.

„ Завръщане вкъщи! Портретът на Сюлейман Великолепни, който беше продаден за рекордна цена на търг във Англия през март, беше дарен на общината в Истанбул от купувача “, разгласи кметът на Истанбул Екрем Имамоглу в Туитър.

„ Дарението на това извънредно скъпо произведение за Истанбул и доверието в столичната община в Истанбул са източник на горделивост. Поздравления, Истанбул! “, добави Имамоглу.

Картината на султана, управлявал Османската империя в продължение на близо половин век, преди е била част от фамилна сбирка във Франция от 19. век.

Портретът се оферираше на търг в известната аукционна къща Сотбис, с начална цена 80 хиляди паунда, само че по предварителни оценки, се очакваше да бъде продаден за 120 хиляди паунда. В последна сметка той бе продаден за рекордните 350 хиляди английски лири.

Миналата година община Истанбул закупи по поръчка на кмета Имамоглу портрета на султан Мехмед II, изработен от световноизвестния италиански художник Джовани Белини.
Отново на търг в аукционната къща Сотбис в Лондон, картината бе закупена за 1,1 милиона $.

540-годишният портрет на султана е изложен в Истанбул от септември 2020 година в постройката на Голяма Община Истанбул в кв. " Сарачане ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР