Руснаците започнаха да спестяват по-малко и да харчат повече. Това

...
Руснаците започнаха да спестяват по-малко и да харчат повече. Това
Коментари Харесай

Обикновените граждани на Русия започнаха да движат напред националната икономика

Руснаците започнаха да икономисват по-малко и да харчат повече. Това е значима смяна за икономическия напредък в държанието на потребителите. Защо руснаците още веднъж теглят заеми и вършат скъпи покупки? Как това ще помогне на съветската стопанска система?

Склонността на популацията към икономисване стартира последователно да понижава на фона на усъвършенстваните потребителски настроения и съживяването на потребителското кредитиране, се споделя в изказване на ЦБ на РФ след съвещание на Съвета на шефовете.

„ Кредитната интензивност като цяло остава висока, изключително в ипотечния и корпоративния сегмент. Темпът на напредък на необезпеченото потребителско кредитиране се форсира. В същото време продължава притокът на средства на семействата към банкови сметки и депозити. Като цяло подобряването на потребителските настроения, съживяването на потребителското кредитиране алармират за началото на последователно понижаване на склонността на популацията към икономисване “, показват от Централната банка.

В резултат на това Централната банка чака темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт през 2023 година да бъде от 0,5% до 2%, а през 2024 година - от 0,5% до 2,5%. Тоест до края на идната година съветската стопанска система ще доближи равнището от края на 2021 година Очаква се през 2025 година Брутният вътрешен продукт да продължи да пораства с ритъм от 1,5-2,5%.

Такова бързо възобновяване на съветската стопанска система след въвеждането на най-тежките стопански наказания в новата история буди възхита даже западните икономисти. МВФ за следващ път призна, че съветската стопанска система се оказа по-устойчива на наказания, в сравнение с предвидиха специалистите. След внезапен спад през второто тримесечие на 2022 година съветската стопанска система се възвърне мощно през третото и четвъртото тримесечие, намалявайки спада на производството до 2,1%. А през 2023 година Брутният вътрешен продукт на Русия въобще ще нарасне - с 0,7%. Това се показва в отчета на МВФ за икономическата обстановка в Европа.

Дори ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл сподели, че Русия се оправя стопански, до момента в който самите Щати имат проблеми. Той направи това, несъмнено, импровизирано, като че ли в диалог със Зеленски. Всъщност съветските майтапчии Вован и Лексус се обадили на Пауъл от името на Зеленски. Довели го до откровения. И шефът на Федералния запас призна в диалога, че Вашингтон е наложил ограничавания на Русия съвсем на всички места, където е могъл, само че от тези дейности се е получило малко.

„ Руснаците съумяха да избегнат най-тежките последици от глобите. Всички познаваме шефа на централната банка на Русия. Тя е много добра в работата си. Много компетентен и интелигентен човек “, сподели Пауъл. Съединени американски щати и техните сътрудници в Европа сами са станали жертви на конкуренцията със наказания, призна шефът на Федералния запас.

Възстановяването на потребителските разноски вместо тактиката за икономисване е значим знак за икономическо възобновяване след рецесията.

„ Населението икономисва повече във времена на рецесия и харчи повече в постоянни времена – това е една от главните аксиоми на стопанската система като цяло. Миналата година руснаците минаха към спешен модел на ползване - те започнаха да икономисват до 15% от приходите си, образувайки финансова защитна възглавница, до момента в който в обикновено време делът на спестяванията е 5-6% “, споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел на „ АМаркетс “.

Че в този момент руснаците започнаха интензивно да харчат, е резултат от няколко фактора по едно и също време. „ Първо, празничният сезон наближава. Ако по-рано жителите възнамеряваха почивка и я изразходваха за закупуване на билети и запазване на почивка един или два месеца преди началото на ваканцията, в този момент този интервал се усили. Не всеки има опция да пътува в чужбина, заради намаляването на дестинациите за въздушен превоз - затова жителите резервират обиколки доста авансово и в Русия. Миналата година имаше взрив в търсенето на почивки в Абхазия, Карелия, Крим и други Тази година хората се опасяват, че просто няма да имат задоволително места, тъй че резервирането на хотели и билети се прави доста преди датата на идване. Повечето хотели в южната част на страната към този момент са резервирани “, отбелязва Деев.

Вторият фактор е чисто психически. „ Хората са минали през спешна обстановка - и са привикнали тъй като човек не може да се опасява от нищо дълго време. Има известно стабилизиране на общата обстановка в страната и хората започнаха да харчат повече от преди, тъй като им писна да икономисват “, отбелязва икономистът.

Трета причина руснаците да харчат повече е, че се опасяват от възходящите цени и че ниските лихвени проценти по заемите ще се покачат. Така те се пробват да се възползват от актуалната обстановка. „ Ипотечното кредитиране леко се съживи, защото руснаците с право имат вяра, че ниските лихви по заемите към момента разрешават закупуването на недвижими парцели. Някои към момента се пробват да си купят непозната кола, защото в складовете на дистрибуторите съвсем няма останали известни западни марки. Потребителското кредитиране също пораства. Това е разследване от ниските лихви по заемите заради постоянния главен лихвен % на ЦБ “, изяснява Деев.

Като цяло смяната в модела на потребителско държание демонстрира понижаване на страховете измежду популацията.

„ Когато популацията стартира да усилва разноските, това демонстрира спад на страха от икономическа или геополитическа рецесия и увеличение на действителните приходи на популацията, което води до стопански напредък в страната “, споделя анализаторът Владимир Чернов.

Според него освен потребителското търсене и растежът на кредитирането ще оказват помощ на съветската стопанска система да нарасне през 2023 година над предходните прогнози на Централната банка, само че и растежът на индустриалното произвеждане. Тя е обезпечено от военно-промишления комплекс на Русия. „ През март 2023 година растежът на промишленото произвеждане сподели нарастване от 1,2% на годишна база след спад от 1,7% на годишна база предишния месец, което се дължи на 30% нарастване на производството на железни произведения “, отбелязва Чернов.

В петък, 28 април, Централната банка на Русия остави главния лихвен % на 7,5%. Експертите обаче показват, че по-нататък Централната банка на Русия ще би трябвало да увеличи лихвения % заради високите инфлационни упования. И ще направи заемите по-малко налични, което може да забави икономическия напредък.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР