Руснаците все по-малко се страхуват от заразяване с , а

...
Руснаците все по-малко се страхуват от заразяване с , а
Коментари Харесай

64% от руснаците смятат коронавируса за нова форма биологично оръжие

Руснаците все по-малко се опасяват от заразяване с, а броят на хората, искащи да бъдат имунизирани с имунизацията „ Спутник V ”, понижава, сочи изследване на Център Левада, заяви BBC.
В същото време съвсем две трети от интервюираните считат, че коронавирусът е основан изкуствено като нова форма на биологично оръжие. Това мнение може да е обвързвано с гледната точка, която господства във федералните медии, счита социологът.
56% от руснаците " като цяло не се опасяват от заразяване с ковид ", заключават създателите на проучването. Това е най-високото число от февруари 2020 година, споделят социолозите. В същото време 31% от интервюираните „ несъмнено “ не се опасяват да се заразят, 25% - „ по-скоро “ не се опасяват.
43% от интервюираните към момента се опасяват от заразяване. „ Определено “ се опасяват 20%, а „ по-скоро “ боязън - 23%.
В същото време броят на готовите да бъдат имунизирани с съветската ваксина „ Спутник V ” понижава.
През декември 2020 година 38% от интервюираните са били подготвени за имунизация, 58% не са били подготвени. През февруари 2021 година 30% са подготвени, не са подготвени 62%. В същото време 4% от интервюираните през февруари обявиха, че към този момент са били имунизирани.
По-малко от другите възрастови групи желаят да бъдат имунизирани младежите, се споделя в проучването. Сред интервюираните на възраст от 18 до 24 години единствено 19% признават готовността си да бъдат имунизирани със „ Спутник V ”.
Основните аргументи за неваксиниране са опасността от странични резултати (37%), нуждата да се изчака до края на теста (23%) и като цяло неналичието на смисъл (16%). През декември 2020 година имаше по-малко опасения от странични резултати - 29%, а повече чакаха края на тестванията - 30%.
Като част от това изследване социолозите също задават на респондентите въпрос за произхода на ковид. Както се оказа, безспорното болшинство - 64% от интервюираните - имат вяра, че то е изкуствено основано като нова форма на биологично оръжие.
Само 23% от интервюираните имат вяра, че вирусът е произтекъл по натурален път.
Други 13% се затрудняват да отговорят на въпроса към коя версия на появяването на нова коронавирусна зараза се придържат.
„ Мисля, че това значително е отражение на гледната точка, която господства във федералните медии, и на готовността на обществото да одобри такава позиция “, разяснява тези цифри Денис Волков , заместник-директор на Център Левада.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР