“Руснаците вербуват българи и сърби на безпрецедентно нивоТова коментира експерт

...
“Руснаците вербуват българи и сърби на безпрецедентно нивоТова коментира експерт
Коментари Харесай

Таймс: Русия масово вербува българи

“Руснаците вербуват българи и сърби на невиждано равнище ”

Това разяснява специалист по разузнаването пред " Таймс ", съобщи Нова.

Независимо дали става дума за убийства измежду бял ден или за опити за прелом, мащабът и обсегът на тайните интервенции на Русия в чужбина са достигнали равнище, което не е било следено от разгара на Студената война. Почти всяка седмица се разкрива нова загадка интервенция с съветски отпечатъци. Смята се, че за бързото възобновяване на мрежата Москва е трябвало да разчита от ден на ден на непознати жители, и по-специално на такива от незаконния свят.

Според Андрей Солдатов, специалист по разследващите служби, българите и сърбите са се оказали едни от най-желани за рекрутиране от съветските секрети служби.

" Русия има естествено преимущество в цяла Източна Европа, когато става въпрос за рекрутиране на чужденци, заради дългогодишните си връзки с тези страни ", показва Солдатов.

" Но в България и Сърбия те вербуват на невиждано равнище, както заради обстоятелството, че в тези страни има мощни проведени незаконни групи, по този начин и заради високото равнище на политическа поддръжка за Русия там. И това са единствено тези, за които знаем ", споделя Олександър Данилюк, някогашен специфичен консултант на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Украйна пред " Таймс ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР