Руснаците се връщат към стратегията на изгорената земя - изпепеляват

...
Руснаците се връщат към стратегията на изгорената земя - изпепеляват
Коментари Харесай

Олег Сенцов: Руснаците оставят след себе си изпепелена земя


" Руснаците се връщат към тактиката на изгорената земя - изпепеляват земята, движат се по нея като пожар ", споделя известният режисьор и деятел Олег Сенцов, който от два месеца е на фронта в Украйна.

повече от пет години беше зад решетките в Русия като политически пандизчия, към този момент не се занимава с кино - с оръжие в ръка той пази от настъплението на съветските войски в Луганска област. В изявление за Дъждовни води той споделя за прекарванията си на фронта.

Дъждовни води: Г-н Сенцов, каква е сега обстановката на фронта?

Олег Сенцов: Намирам се в най-трудния. Това е последната част на Луганска област, която не е окупирана от руснаците. И те поставят всички старания да я завоюват, тъй като им би трябвало някаква победа. В случая - да покажат, че са " освободили " Луганска област. Украинците от своя страна се стремят по всякакъв начин да се защитят. Има доста хора, които са мощно стимулирани, само че нямат опит. И по тази причина позволяват неточности, които водят до пострадвания.

Олег Сенцов по време на изявлението за Дъждовни води
Редакцията предлага
Аз към този момент от два месеца съм на фронта, само че не съм създал нито един изстрел - дистанцията сред воюващите страни е огромно, съвсем не се стига до стрелкови пердах. Преобладаващ е огънят с артилерия, миномети и РСЗО (реактивни системи за залпов огън), а пехотата единствено поддържа линиите. В тези условия най-важното е да не бъдеш погубен, да не бъдеш ранен, да не бъдеш в тежест за другите.

Дъждовни води: На каква тактика от съветска страна ставате очевидец?

Сенцов: Научих доста за тези два месеца, само че най-важното е, че в случай че искаш да се сражаваш, би трябвало да умееш да го правиш. Когато си на война, е доста значимо да имаш спомагателни качества, а освен " знам по какъв начин се стреля с автомат ". В тази война се употребява " мъдро " оръжие, а ние нямаме доста от него. А тук в Донбас руснаците демонстрират, че имат доста муниции. Те просто ни изтласкват, а ние сме принудени да се оттеглим. Изпепеляват земята, движат се по нея като пожар. Принуден си да отстъпиш, а те напредват - това е тактиката им. Същата като в Сирия и в Чечения. В първите дни те явно са си мислели, че ще могат просто по този начин да завладеят Украйна. Но не съумяха и по тази причина се връщат към тактиката на изгорената земя.

Дъждовни води: Според Вас какъв брой дълго може да продължи тази война?

Сенцов: Трудно е да се каже, мъчно е да се вършат прогнози. Мисля, че ще продължи още две-три години - би трябвало да сме подготвени за това. Едва ли ще завърши по-рано, тъй като би трябвало не просто да победим и да освободим територията си, само че и да окажем напън върху Русия, с цел да реализираме промяна на режима. Ако там просто бъде изработен държавен прелом и бъде сменен от някого като Шойгу, Русия ще си остане проблем.

Дъждовни води: Пет години сте били зад решетките в Русия. Не се ли страхувате, че в този момент историята може да се повтори, че ще бъдете хванат и ще се превърнете в инструмент на съветската агитация?

Сенцов: Ако ме заловят, надали ще ме оставят жив, тъй като съм прекомерно ослепителен зложелател за тях. Затова си мисля, че всичко би завършило с бърза екзекуция. Това е животът - доста момчета дават сега живота си и аз не мога да не съм до тях.

Дъждовни води: А каква орис чака?

Сенцов: В случая би трябвало най-малко ненапълно да си наясно с съветския разказ. Те употребяват понятията " нацисти " и " фашисти ", с което непрекъснато оправдават войната си. И в този момент ще се опитат с да провеждат гръмък развой, с цел да показват своята победа, с цел да оправдаят нашествието. Затова не позволявам, че скоро ще се извърши замяна. Русия има потребност от пленените за задачите на вътрешната агитация - те нямат огромни победи и всичко, което могат да кажат, е: " ето, победихме нацистите в Мариупол ".

*****

Вижте и това видео:
Наталия и Вероника - майка и щерка се борят за Украйна
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР