Руснаците също са забъркани, смята консултантът по управление на кораби

...
Руснаците също са забъркани, смята консултантът по управление на кораби
Коментари Харесай

В Йемен ще ядат много по-скъп хляб заради простотията с отвличането на Galaxy Leader

Руснаците също са забъркани, счита консултантът по ръководство на кораби

Тодор Георгиев е някогашен зам.-кмет на Бургас и дълготраен съветник по ръководство на кораби. Потърсихме го за коментар на обстановката с отвличането преди дни на кораба Galaxy Leader от йеменските хути. Оказа се, че в екипажа има и двама българи – капитана и старши помощник-капитана.

- Г-н Георгиев, какъв е оптимистичният сюжет за отвлечения от йеменските хути транспортен съд с българи на борда? Как може да се излезе от тази рецесия?

- Първо, дано да уточня, че корабът Galaxy Leader е благосъстоятелност на – компания, записана на остров Ман, само че с оперативни офиси в Гърция и Сингапур. Притежава общо 52 кораба за транспорт на коли. Няма информация да има забъркани еврейски капитали. Корабът е на дълготраен чартър на NYK Line, Япония, топ 5 в света.

- Говори се, обаче, и за еврейско присъединяване.

- Нямам концепция от кое място потегли тази приказка за еврейско присъединяване и еврейски капитали в компанията. Аз гърците ги познавам, познавам и „ чорбаджията “. Първата информация, която видях, бе от един съветски уебсайт. Там за първи път се загатна за някакъв евреин, който не съм чувал в никакъв случай - по какъв начин той бил притежател на кораба. А тук приказваме не за един, а за 52 еднотипнни кораба. Но тази лакърдия я пуснаха преднамерено руснаците, тъй като са забъркани в цялата история. При всяко състояние.

- Руснаците?

- Естествено. Колкото повече има ужас в света, толкоз по-добре е за тях при тази обстановка.

- Какво следва да се направи по случая с Galaxy Leader?

- Писаха някъде, че японците водят договарянията. Но при всички положения става въпрос за пари. Спирането на сомалийските пиратски офанзиви в последно време охлаби режима на конвои, армгард и наложителна застраховка, само че кой да знае, че ще стане такава работата и ще се намесят и йеменците. Аз, да вземем за пример, постоянно вземам въоръжена охрана; вършим си и застраховката, която е kidnapping&ransom с алтернатива за тероризъм. Това коства 50-60 хиляди $ за 4-5 дни прекосяване на Аденския проток, само че, както написа на корабите – safety first (безопасността на първо място).

- Това не е ли огромен разход?

- Голям разход е. А в случай че сложим и ескорт, стига до 80-85 хиляди $ на прекосяване, само че в края на краищата това се калкулира в навлото.

- И с какъв брой % подвига цената на транспорта?

- Примерно, при мен корабите са 55 хиляди тона. И това прави 2 $ на звук карго.

- Което не е доста.

- Не е и малко. Корабът е едно огромно парче колбас, от което всеки реже. И най-после за корабособственика остава крайчето. Колко ще бъде това крайче – зависи. Така че икономията на разход си е спестовност на разход.

- И в тази ситуация е преценено, че тази спестовност може да се направи?

- Да. Специално тези кораби разчитат на високите бордове, което ги прави недостъпни за пиратски нападения на сомалийци. В случая обаче нападението бе по въздух. Е, в случай че бяха наели най-малко защита, щеше да е забавно - в последно време са едни палавници от морската пехота на Малайзия и Филипините, доста добре подготвени и с доста леки пръсти на спусъка. Цял ден зяпат нетърпеливо морето от палубата от копнеж да гръмнат по някого. Те получават 1000 $ на прекосяване – за четири дни, което за тях по никакъв начин не е малко. И си гледат доста съзнателно работата. Тогава нямаше да ги нападат. Най-лошото е, че корабът няма застраховка. Сега да забележим кой ще се бръкне да заплати. Защото за екипажа по-малко от 10 милиона няма да желаят. Поне такива клюки има в нашите среди. А за кораба не знам какъв брой ще желаят.

- А тези политически претенции, които са оповестени, до каква степен са съответстващи?

- Вижте, арабите постоянно афишират политически претенции и сега, в който се договорят за парите, стопират с тях. Това ви го споделям от опит. Винаги е по този начин – политическите претенции са заслон за доста пари. Аз също съм бил посредник към. Ходил съм и в Сомалия и знам по какъв начин стоят нещата. Те декларират - желаеме да освободите този или оня, и като се разберем за 4 млн. $, споделят „ добре, плащайте “.

- И съгласно Вас в този момент кой води договарянията?

- Според мен, в случай че желаят да освободят екипажа в точния момент, би трябвало да оставят договарянията да се водят от P&I клубовете (Protection and indemnity clubs). Те са главно в Лондон. Това са застрахователи и дават отговор и за „ гражданска отговорност “. Те си имат адвокатски адвокатски фирми, медиатори, които водят договарянията за това, което би трябвало да се заплати.

- И макар че корабът не е застрахован, съгласно Вас те би трябвало да бъдат наети?

- Да, тъй като те са профилирани в тази работа. Имат хора с престиж по места. Давам ви образец: аз като преговарях със сомалийците, имаше един локален водач, който бе с престиж и който водеше договарянията. Аз единствено му давах параметрите.

- А каква е обстановката в Йемен?

- Там сигурно също има такива хора. Впрочем в Йемен се разтоварва доста зърно. Има една сингапурска компания, която от Черно море кара и съветско, и украинско, и аржентинско, и австралийско зърно за изхранването на Йемен. Те в този момент доста плачат, тъй като подвигнаха внезапно застраховките за Йемен, т.е. йеменци ще ядат доста по-скъп самун, в сравнение с до момента, поради тази дивотия на техните военни. Това ще стане сигурно.

- А политиците следва ли да намесят в договарянията?

- Винаги нещата стават по-лесно с локални хора и със експерти по договаряния, в сравнение с с политици. С политици няма да се получи – корабът ще си стои там и ще изгние. А на екипажа им притискам палци.

- Вашата прогноза: по кое време ще се стигне до развръзка и каква ще е тя?

- За екипажа - в границите на 45 дни.

- Това е доста време.

- За кораба – не мога да ви кажа. Всичко зависи от парите и съглашението за парите.

- Т.е. екипажът може би ще бъде пуснат, а корабът ще остане?

- Да, тъкмо по този начин. Това е най-вероятната прогноза, която мога да направя на този стадий.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР