Руснаците с врътки за имот у нас.Забраните за парични преводи

...
Руснаците с врътки за имот у нас.Забраните за парични преводи
Коментари Харесай

Руснаците с врътки за имот у нас

Руснаците с врътки за парцел у нас.

Забраните за парични преводи от съветски банки непосредствено у нас и усложненията при покупка на земя не стопира покупко-продажбите с парцели. Руснаците измислят всевъзможни способи, с цел да се снабдят с къща с имот в страната ни, като най-предпочитани остават черноморските региони. Бум на новорегистрирани съветски компании поради парцели има у нас. Да имат сдружение тук, е единственият вид за руснаците да придобият къща със земя в България. Това оповестиха за „ Телеграф “ от брокерска компания в Бургас, работеща най-вече с чужденци. Спънка за покупката е и невъзможността да преведат непосредствено пари от съветска сметка, само че чужденците са намерили метод тя да се преодолее, разясниха финансови експерти, които се занимават с ипотеки.

Проблем за покупка на апартамент от чужденци отвън Европейски Съюз у нас няма, само че в случай че става дума за земя или парцел с имот, тогава единственият метод е рестрикцията на компания в България. Обикновено интерес с изключение на от Русия имат още от Беларус и Украйна. Напоследък имаме и огромен напор за покупки на къщи с имоти от израелци, които всеобщо записват компании в страната, допълниха брокери пред „ Телеграф “. И обясниха, че когато едно дружество е записано, в негова благосъстоятелност се придобива къща със земя, като е допустимо постройката да се записва на физическо лице, само че парцелът е наложително на компанията.

Дружеството, което е записано единствено за закупуване на земя и не прави никаква активност, също е задължено да подава годишен финансов доклад в данъчната работа, подчертаха специалистите. То показва нулев баланс и има спомагателни разноски за счетоводните услуги, акцентираха още експертите.

Другата пречка за пазаруване на какъвто и да е парцел в страната е паричният превод. Заради рестрикциите руснаците не могат да преведат пари у нас от техните банки. По думите на финансови специалисти все пак има способи да се реализира заплащане, и то законово. Руснаците заобикалят тази спънка, като първо превеждат средствата в Турция. Няма законова възбрана за това и по този метод могат след това да преведат парите в България от Турция. За задачата намират турска институция, която поема сумата, на която заплащат и съответната такса за услугата. Според някои брокери има и случаи, в които цели фамилии вкарват парите кеш у нас, само че това е много по-труден вид, защото има предел на сумата. Парите в брой би трябвало да са не повече от 10 000 евро.

По думите на брокерите руснаците към момента избират парцели към Черноморието. Хитови дестинации са Созопол, Поморие, Слънчев бряг. Напоследък има и голям интерес от израелци към къщи с имоти в страната ни. Цените на къщите със земя, които сега се продават, потеглят от 20 000 евро. Новите ремонтирани парцели с съседен имот наоколо до морето минават 100 000 евро. Търсени от чужденци са и парцелите в планинските ни региони. Сред предложенията е земя с три бунгала във вилна зона Предела край град Разлог. Поземленият парцел за продажба е урбанизиран с обща повърхност от 4213 кв. м. Всяко бунгало е 46 кв. м, а общата цена е 95 000 евро.

Германци и французи избират да си купят къщи по селата у нас, заяви за „ Телеграф “ ръководителят на националното съдружие „ Недвижими парцели “ Добромир Ганев. Той акцентира, че макар интереса не става дума за всеобщи покупки. От Израел също има доста искащи да се снабдят с къща в страната ни, добави специалистът. Освен израелци и руснаци, украинците сега са главните купувачи на парцели от чужденците у нас, посочи Ганев.

Голяма част от тях възнамеряват да се върнат в родината си след войната, само че има и такива, които се откриват най-вече по черноморските общини. Англичаните не са към този момент дейни на пазара, има някои с останала благосъстоятелност отпреди 15 години, сподели още Ганев. Има и съветски жители, които продават парцелите си тук, добави той.

Руснаците, които към този момент имат парцел у нас, набелязват като втора дестинация Испания. През последните месеци покупките на парцели там от руснаци са нарастнали с цели 50 на 100, похвалиха се испански брокери. Операциите през първото полугодие на 2023 година са на най-високо равнище за последните девет години, сочи нотариалната статистика в непознатата страна. Цените на парцелите в някои туристически региони като Аликанте и в градчетата над Барселона могат да се съпоставят с тези на първокласните парцели у нас и по тази причина чужденците се ориентират натам, допълниха сътрудници. В момента обзаведен с бутикови мебели четиристаен с две бани от общо 156 квадрата в Аликанте може да се купи за 1900 евро на квадрат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР