Руснаците гласуваха в последния ден от изборите за президент на

...
Руснаците гласуваха в последния ден от изборите за президент на
Коментари Харесай

Путин се готви за сигурна победа при затварянето на избирателните секции

Руснаците гласоподаваха в последния ден от изборите за президент на страната, откакто Украйна извърши съдбовни офанзиви по границата, а хиляди гласоподаватели се събраха пред изборните секции в символ на митинг.

Общата изборна интензивност в цялата страна към 20:00 часа московско време (19:00 българско) е 73,33%, сочат данните на Централната изборна комисия.

Секциите в Москва затвориха в ден, белязан от повишаване на съдбовните украински бомбардировки, нахлувания на съветска територия от прокиевски диверсионни групи и вандализъм в изборните секции.

Кремъл гледа на изборите като на опция руснаците да поддържат пълномащабната война в Украйна, където също беше проведено гласоподаване в окупираните от Москва територии.

Киев жигосах изборите като нелегитимни и прикани интернационалната общественост да отхвърли неизбежния нов шестгодишен мандат на Путин.

Съюзниците на починалия Алексей Навални - най-известният противник на Путин, който умря в арктически затвор предишния месец, приканиха гласоподавателите да " наводнят " изборните секции по обяд и да създадат бюлетините си невалидни за митинга „ По обяд против Путин “.

Съпругата на Навални - Юлия, беше посрещната от поддръжници с цветя и овации, когато се причисли към дълга опашка от гласоподаватели пред съветското посолство в Берлин.

Някои гласоподаватели в Москва наподобява се вслушаха в апела на Навални, като споделиха на Агенция Франс Прес, че са пристигнали да почетат паметта му и да покажат опозицията си по единствения вероятен легален метод.

" Русия не е Путин "

„ Дойдох да покажа, че сме доста, че съществуваме, че не сме някакво нищожно малцинство “, сподели 19-годишният студент Артем Минасян в изборна секция в центъра на Москва.

Леонид Волков, старши асистент на починалия опозиционен водач, който неотдавна беше атакуван в Литва, където избяга от политическо гонене в Русия, благодари на руснаците, че са се включили към митинга.

" Вие се видяхте. Целият свят ви видя. Русия не е Путин. Русия сте вие ", написа той в обществените мрежи.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова обаче дефинира дългите опашки пред посолствата в чужбина като доказателство за поддръжка към Кремъл.

" Ако хората, които се редят на опашка в чужбина, с цел да гласоподават на съветските президентски избори, бяха взели участие в акция " по обед ", всички щяха да се разотидат след обяд. Но не ", написа тя в обществените мрежи.

Някои гласоподаватели в Москва показаха поддръжката си за Путин, като споделиха, че поддръжката за него е единственият метод да се подсигурява мира.

„ Това, което желаеме през днешния ден, е на първо място мир “, сподели 70-годишната пенсионерка Любов Пянкова в изборна секция в родния град на Путин Санкт Петербург, украсена със признака „ V “, обвързван с съветската войска.

Русия просто искаше „ да не я безпокоят, да не ѝ се споделя какво да прави “, добави тя.

Почит към Навални

На гроба на Навални в московско гробище хора поставиха невалидни бюлетини с името му, написано върху тях, и цветя.

Навални, който организираше всеобщи митинги, се опита да се кандидатира против Путин на президентските избори през 2018 година и обиколи Русия, с цел да събере поддръжка, само че кандидатурата му беше отхвърлена.

" Живеем в страна, в която ще отидем в пандиза, в случай че кажем какво мислим. Така че, когато попадна в такива моменти и видя доста хора, съзнавам, че не сме сами ", акцентира 33-годишната Реджина.

В първите дни на изборите имаше многократни протестни дейности, с поредност от арести на руснаци.

Всяко публично противоречие в Русия се санкционира сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 година Властите насочиха многократни предизвестия против предизборни митинги.

Групата за полицейски мониторинг ОВД-Инфо заяви, че минимум 80 души са били арестувани в близо 20 града в Русия за протестни акции, свързани с изборите.

Междувременно повишаването на украинските удари против Русия продължи с неотслабваща мощ. Руското министерство на защитата заяви за минимум осем района, атакувани през последното денонощие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР