Руснаци се отказват от руските си паспорти от страх и

...
Руснаци се отказват от руските си паспорти от страх и
Коментари Харесай

Руснаци се отказват от руските си паспорти от страх и срам

Руснаци се отхвърлят от съветските си паспорти от боязън и позор, написа.

След като страната им стартира непредизвикана война, те към този момент не желаят да имат нищо общо с нея. Руснаците, които към този момент не желаят да са съветски жители, започнаха самодейността “Нансенови паспорти 2.0”.

Може ли един полярен откривател, живял преди век и половина, да има връзка с съветските жители, които през днешния ден се опълчват на войната на Владимир Путин в Украйна? Може и да звучи необичайно, само че отговорът е да.

Два месеца след началото на съветската инвазия група руснаци, живеещи в Словакия, стартираха самодейността “Нансенови паспорти 2.0” . Tя е кръстена на името на норвежкия откривател, опитал да покори Северния полюс, Фритьоф Нансен.
Такива документи са издавани в началото през 1922 година на съветски емигранти
Те са избягали от страната след Великата октомврийска гражданска война. За въвеждането им оказва помощ точно норвежецът Нансен.

Точно 100 години по-късно руснаците отвън Русия, противопоставящи се на съветската инвазия в Украйна, приканват сходни паспорти да бъдат издадени и на хората, напуснали страната поради несъгласието си с режима на Путин.

“Не желаеме да имаме нищо общо нито с Руската федерация, нито с безумните съветски Z-хора”. Това споделя Дмитрий Голдиз – един от руснаците, които поддържат самодейността за нови “Нансенови паспорти”. Голдиз към този момент 7 години живее в България.

Но какво тъкмо са Нансеновите паспорти? Кой ги е употребявал? И за какво 100 години по-късно руснаците още веднъж имат потребност от тях? Отговорите са в идващите редове.
Какво е “Нансенов паспорт”
В началото на 20 век полярният откривател Фритьоф Нансен , прочут с експедициите си в Арктика, е Върховен комисар по бежанците на тогавашното Общество на народите (ОН). Докато е на тази служба, той се сблъсква с проблем. Хиляди руснаци напущат Русия след Великата октомврийска гражданска война и се озовават в разнообразни, най-вече европейски страни.

С решение на Владимир Ленин тяхното съветско поданство е отнето. Така те се оказват без статут, без персонални документи и без право да пътуват.

Затова Нансен оказва помощ за въвеждането на краткотрайни документи, които да заместят техните паспорти и да удостоверят идентичността им. С такива се снабдяват стотици хиляди съветски емигранти като писателя Владимир Набоков , композитора и диригент Сергей Рахманинов , художника Иля Репин , композитора Игор Стравински и други. Самите документи пък стават известни под името “Нансенови паспорти”.

Признават ги повече от 50 страни в света. По-късно същите са издадени и на други бежанци, които не могат да получат елементарен паспорт. Стотици хиляди арменци, избягали от геноцида в Османската империя, стават притежатели на Нансенов паспорт.
 Като Кой стои зад новата самодейност
Наскоро съветски жители, живеещи в Словакия, приканиха за нова версия на същите документи, употребявани от съветската емиграция при започване на предишния век. За задачата те основаваха самодейността “Нансенови паспорти 2.0” .

Този път повода не е противоречие със руския режим, а с този на Владимир Путин. Конкретният мотив – непредизвиканата съветска военна инвазия в Украйна.

“Всеки от нас, събуждайки се на 24 февруари 2022 година, изпита боязън, потрес, позор и безкрайна болежка от осъзнаването на случилото се. Хуманитарните причини и личните ни морални правила не разрешиха на множеството от нас да останем безразлични”. Това написа на на самодейността. Бихме желали да прекъснем връзките си с родината си. Също и да престанем да се свързваме със страната, която отприщи и продължава войната
Участниците в нея споделят, че “биха желали да пресечен връзките си с родината си и да престанат да се свързват със страната, която отприщи и продължава войната”.
Един от хората, които стоят зад настояването за нов тип документи, е Евгений Бугреев . Той емигрира в Словакия през 2016 година, тъй като по думите му стартира да вижда прекалено много аналогии сред случилото се през 20-те и началото на 30-те години в Съветския съюз и протичащото се при започване на 2000-те години в Русия.

Като съответна причина да стартира самодейността “Нансенови паспорти 2.0” Бугреев дефинира страха, че може да бъде осъден за гражданската си позиция. Пред съветската работа на Радио Свободна Европа той споделя, че освен отхвърля да назова военната инвазия “специална военна операция”, само че и оказва помощ на украинските бежанци, идващи в Словакия.
“Тъй като в този момент по някакъв метод демонстрираме нашата позиция, не мълчим, оказваме помощ на жителите на Украйна, за всичко това можем да се окажем в затвора”, споделя Бугреев.
Той се притеснява, че поради обществените му позиции и дейности Русия може да анулира паспорта му. Или да го принуди да пристигна на съветска територия, с цел да го възобнови, след което да не го пусне. “И по този начин да унищожи целия ни живот, всичко, към което сме се стремили”.

“Доколкото е известно от исторически данни, Фритьоф Нансен преди време е предложил този документ тъкмо за съветски емигранти, изпаднали в сходна на нас обстановка след революцията и Гражданската война. Ние желаеме същото. Искаме връзката с Руската федерация, с помощта на която можем да бъдем репресирани в Русия, да бъде унищожена”, отбелязва Бугреев.
Кои са поддръжниците на концепцията в България
Идеята за нов тип документи, сходни на тези въведени от Фритьоф Нансен преди век. Те да важат на територията на Европейския съюз (ЕС), има поддръжници и в България.
 Дмитрий Голдиз Дмитрий Голдиз
Дмитрий Голдиз , който живее в София от 2015 година, споделя, че е напуснал Русия поради невъзможността да живее в общество, ръководено от такива полезности. Със брачната половинка му взимат решението след анексирането на Крим и експанзията против Украйна.

“Още в оня миг разбрахме, че Русия не я чака нищо положително. Оказахме се прави и не съжаляваме”, споделя Голдиз в изявление за Свободна Европа.
Той е бил част от разнообразни опозиционни придвижвания още от 2000 година Бил е най-много член на “Руски радикали”, клон на “Транснационалната радикална партия”.
“Избрахме България като страна за емиграция, тъй като харесваме България, обичаме България. Стремим се да се интегрираме в българското общество, работим тук. Докарахме в България най-скъпото си – трите ни деца, те учат в българско учебно заведение от първи клас, владеят български на равнище майчин език и сега не се разграничават по нищо от български деца”, споделя той.

“Молим българските управляващи да поддържат концепцията за “Паспорт Нансен 2.0″ на равнище Европейски Съюз или в случай че е допустимо, да опростят процедурата за приемане на поданство за политически емигранти от Русия.”
“Несъгласните със системата, които просто изчезват”
Тежката процедура по приемане на филантропичен или бежански статут е другата съществена причина стотици руснаци към този момент да са подкрепили концепцията за нов тип документи.

“По принцип единствено хората, които имат някакво обществено наличие и които са по-познати като персони, получават бежански статут”, споделя Флора Ахметова , която също живее в България.

Тя напуща Русия преди 7 години, тъй като става жертва на имотна машинация, в която са намесени общински чиновници. Когато взема решение да свидетелства против тях, стартира да получава закани и е нападната.

Ахметова кандидатства за леговище в България още през 2018 година, само че получава статут чак в края на 2021 година Според нея точно поради сложния и бюрократичен развой е належащо съветските емигранти да имат достъп до различна форма на документи.

Днес тя е част от учредения неотдавна български клон на организацията “За свободна Русия”. Една от задачите ѝ е да покаже на българските жители и политици, че в Русия има хора, които желаят независимост и народна власт в родината си и се опълчват на режима на Путин.

“В Русия хората, които не са съгласни със системата, от време на време просто изчезват”, споделя Ахметова.
Паралелите сред тогава и през днешния ден
Поддръжниците на самодейността акцентират, че новият тип документи, за който приканват, няма да им донесе някакви специфични права или облаги. Единствената му цел ще е, както преди 100 години, да обезпечи сигурността на тези руснаци, чиито “ценности не им разрешават да останат в Русия”.

Както Евгений Бугреев, по този начин и Дмитрий Голдиз са на мнение, че сравнението сред Съветския съюз през 20-те и 30-те години и Русия на Путин фактически не е пресилено.

Голдиз вижда доста паралели. Основният е, че тъкмо както тогава, и в този момент от Русия са избягали “най-добрите, най-трудолюбивите и най-честните хора”.

“Що се отнася до правата, човешките свободи, отношението към човешкия живот, образците [за паралели]са много”, добавя и Бугреев.

“Аз съм набожен – виждаме да вземем за пример по какъв начин свещениците са съдени за това, че носят проповедта “Не убивай”, опълчват се на войната и – апелирам, ето ви една санкция. Връща се тази логичност, при която, по този начин да се каже, болшевишката целенасоченост замества въпроса за морала.”

Руснаци се отхвърлят от съветските си паспорти от боязън и позор

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР