Руснак, вербуван от Украйна и неговите съучастници бяха посочени във

...
Руснак, вербуван от Украйна и неговите съучастници бяха посочени във
Коментари Харесай

Минск обяви арести за отречен атентат срещу руски летящ радар

Руснак, вербуван от Украйна и неговите съучастници бяха посочени във вторник от президента на Беларус Александър Лукашенко като причинители на опит за разваляне на съветски боен самолет-радар.

Минск отхвърля няколко дни известията, че съветски А-50, намиращ се на военна база край столицата, е бил съществено развален, за което предходната седмица оповестиха беларуски опозиционери.

Предната и централната част на самолета, както и радарната антена са развалени вследствие на две детонации при офанзивата в авиобазата " Мачулищи " край Минск, заяви антиправителствената група BYPOL на 27 февруари.

 Беларуски опозиционери повредиха съветски летящ радар край Минск Беларуски опозиционери повредиха съветски летящ радар край Минск

Малко повече от седмица по-късно Лукашенко съобщи, че причинителят на атентата е съветски жител, който работи за украинското разузнаване от 2014 година

Пропрезидентски медии го цитират да споделя, че офанзивата против съветския аероплан е част от интервенция на Централно разузнавателно управление на САЩ и украинските служби против Беларус.

Беларуската осведомителна организация БелТА се базира на Лукашенко, че причинителят има съветски и украински паспорт. Той бил родом от Кривой Рог (от където е и украинският президент Володимир Зеленски) и е живял в Крим. Извършителят имал родственици в Австрия и в Киев и бил вербуван от украинските специфични служби през 2014 година Човекът бил ИТ експерт или добре осведомен с ИТ технологиите, заяви Лукашенко, представен от организацията.

" Това, което видяхме при осъществяването на интервенцията в Беларус, беше в действителност нещо необикновено. Включени бяха най-високи технологии. Той беше обучаван на всичко това повече от месец. След подготовката той беше пренасочен (както споделят в КГБ) на наша територия ", сподели президентът на Беларус.

Лукашенко заяви още, че границата с Русия била е затворена за задържане на диверсанта.

" Защото би било доста мъчно да го намерим в голямата бездънна Русия. Стотици, а може би и хиляди хора бяха вдигнати - военните от всички елементи, за затваряне на Беларус. Бяха подхванати избрани дейности, антитерористичният щаб беше разпрострат под управлението на ръководителя на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Беларус Иван Тертел ", добави беларуският президент, представен от съветската организация " Интерфакс ".

По-късно украинската работа за сигурност - Комитет за Държавна сигурност (на СССР), заяви, че хванатият причинител е Микола Владимирович Швец, роден през 1993 година Той признал, че е употребявал два дрона, с цел да взриви самолета на летище " Мачулищи " на 26 феврурари, като е работел под управлението на Службата за сигурност на Украйна.

Досега Минск отхвърляше да е повреждан съветски боен аероплан. Външното министерство в Минск ги назова " подправена вест ".

Кремъл тогава не разяснява информацията за офанзива против А-50, защото това било отречено от Беларус и нямало какво да се добави.

Няколко дни по-късно аероплан А-50 беше показан в положително положение и придвижващ се по писта, а на идващия ден и излитащ по държавния ефирен канал " Беларус 1 ", припомня " Интерфакс ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР