Руското външно министерство призова днес САЩ да се откажат от

...
Руското външно министерство призова днес САЩ да се откажат от
Коментари Харесай

Русия призовава САЩ да се откажат от разполагане на ракети в космоса

Руското външно министерство прикани през днешния ден Съединени американски щати да се откажат от безотговорните си, както то ги назова, проекти за разполагане на отбранителна ракетна система в космоса и акцентира, че тази стъпка заплашва да подхрани конкуренция във въоръжаването, съобщи Ройтерс.

В изказване министерството уточни, че проектите наподобява са опит за възкресяване на така наречен стратегия " Звездни войни " - американска самодейност за стратегическа защита, огласена за първи път през 80-те години на предишния век от тогавашния президент Роналд Рейгън, предава Българска телеграфна агенция.

" Отново призоваваме Вашингтон да прояви здравомислие и да се откаже от една толкоз безотговорна случка, която би имала извънредно отрицателни последствия за цялата интернационална общественост, а и за самите Съединени щати. Очевидно е, че появяването на оръжие в космоса би било в прорез с откритата процедура на интернационално съдействие при проучването и потреблението на галактическото пространство за мирни цели ", се споделя в министерското изказване, представено от ТАСС.

Ние даваме приоритет на потреблението и проучването на космоса извънредно за мирни цели и за разлика от Съединени американски щати не обмисляме проекти за решение на задания в космоса посредством ударни средства, отбелязва министерството.

Дълбоко разочаровани сме, че вместо постигането на конструктивен разговор по въпросите на стратегическата непоклатимост и предотвратяването на оръжейна конкуренция в космоса Съединени американски щати избраха да се върнат към реализиране на поредна версия на програмата " Звездни войни " от времето на президента Роналд Рейгън, акцентира ведомството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР