Руското външно министерство обяви, че отнема акредитацията и ще изгони

...
Руското външно министерство обяви, че отнема акредитацията и ще изгони
Коментари Харесай

Заради Александър Гацак: Русия гони кореспондента на БНР Ангел Григоров

Руското външно министерство разгласи, че лишава акредитацията и ще изгони от Русия единствения български публицист в Москва - кореспондента на БНР Ангел Григоров. Решението за това е в отговор на дейностите на България против съветския сътрудник на " Росийская газета " - Александър Гацак.

" В отговор на преследването от българските управляващи и привикването от спецслужбите на журналиста от " Росийская газета " в София Александър Гацак и последвалото лишаване на неговата непрекъсната акредитация, сме принудени да предприемем реципрочни ограничения във връзка с кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров. Наредено му е да съобщи своята акредитация и да напусне Русия ", се споделя в известието на съветското министерство на външните работи.

Ангел Григоров към момента не е известен публично от управляващите в Москва, съобщи Българска национална телевизия. 

Акредитацията на кореспондента на " Росийская газета " беше отнета във вторник от министерството на външните работи. 

Още на идващия ден говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова разгласи изгонването на Гацак като " следващ противозаконен ход на натовците " и съобщи, че Русия ще предприеме ответни ограничения. 

В сряда стана ясно, че ръководителят на ДАНС е издал заповед за лишаване на статут за престояване, акредитация за работа като публицист, експулсиране и възбрана за влизане на територията на Европейския съюз на съветския жител Александър Гацак. Според заповедта съветският публицист е правил разследваща активност у нас под прикритието на публицист. 

Всъщност Гацак е трябвало да бъде експулсиран още на 21 септември - същата дата, на която бе арестуван архимандрит Васиан Змеев от Руската черква. Тогава от Министерство на вътрешните работи са му звъннали и са му споделили, че би трябвало неотложно да се яви в миграционната работа. Докато пътувал, той получил друго позвъняване, само че от ДАНС. В същото време стана ясно, че Васиан Змеев е арестуван, откакто се е явил в миграционната работа. Тогава Александър Гацак влиза в съветското посолство и остава там 40 дни до отпътуването за Москва в понеделник. Гацак не е единственият от " Росийская газета ", който е експулсиран в родината си. По същия метод Кипър изгони сътрудника му Александър Гасюк при започване на октомври, когато бе арестуван от локалната полиция. Основанието е " опасност за националната сигурност ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР