Руското предложение за разширение на АЕЦ „Дуковани“ е фаворит на

...
Руското предложение за разширение на АЕЦ „Дуковани“ е фаворит на
Коментари Харесай

Руското предложение за АЕЦ „Дуковани“ има много предимства, според чешки експерт


Руското предложение за уголемение на АЕЦ „ Дуковани “ е любимец на чехите, оповестяват чешки медии. „ Руският план ни е по-близо и, което е по-важното, той има референции “, съобщи известният чешки нуклеарен специалист и някогашен началник на АЕЦ „ Дуковани “ Алеш Йон, представен от parlamentnilisty.cz.

По думите му в най-скоро време стартира строителството на нови АЕЦ по съветски планове във Финландия и Унгария, където се чака изкопните работи под фундамента да започват през януари 2018 година Йон твърди, че може да се обсъдят и други благоприятни условия за реализирането на плана и с други снабдители на технологии, въпреки да не е уверен в крайния резултат.

„ На Westinghouse е модулна концепцията, всичко е създадено авансово и по-късно се докарва на място. Но по тази технология техен енергоблок към този момент на никое място не работи. AREVA пък изостава доста от графика, както в границите на строителството на прототипа си в АЕЦ „ Олкилуото “, по този начин и във френската АЕЦ „ Фламанвил “. Корейците стопираха строителството на АЕЦ в Южна Корея и сега приключват построяването в ОАЕ. А за китайските енергоблокове аз не знам доста, тъй като не приказвам китайски “, разяснява Йон.

В същото време Йон акцентира още едно преимущество на партньорството си с Русия при построяването на нови нуклеарни мощности в Чехия, какъвто е въпросът с локализация на част от дейностите. „ Този въпрос има две страни. Първата е, че дава опция за присъединяване на представителите на монтажните специалности в строителството. Там ще бъдат нужни към 5000 души. Това ще са чешки ръце, проведени от чешки компании – или към този момент ги има, или ще се появят “, споделя Йон и добавя, че втората страна на преимуществото за избор на съветските технологии е производството и доставката на съоръжение. „ Ние можем да изработим в Чехия втори силует с турбината и спомагателните системи. Тръбопроводите, помпите, арматурата, както и резервоари можем. Но не можем да изработим значимите елементи на нуклеарния остров, реактора и парогенераторите “, изясни още Йон.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР