Руското правителство заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне съдържание,

...
Руското правителство заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне съдържание,
Коментари Харесай

Кремъл заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне подробности за войната в Украйна

Руското държавно управление заплаши да санкции Wikipedia, в случай че не отстрани наличие, което опонира на съветската версия за войната в Украйна.

Комуникационният регулатор „ Роскомнадзор " разгласи, че е изискал от онлайн енциклопедията да отстрани страница, съдържаща " ненадеждни обществено значими материали, както и друга неразрешена информация " за нейните интервенции в Украйна. Регулаторът упрекна уеб страницата в съзнателно дезинформиране на съветските консуматори.

Енциклопедията може да бъде санкционирана с до 4 милиона рубли или близо 47 000 $, в случай че не отстрани противозаконните, съгласно съветското законодателство, материали.

Миналият месец Русия одобри закон, криминализиращ новините за войната, които не отразяват версията на Кремъл за нея, в това число в случай че в дописката „ специфичната военна интервенция “ е наречена „ война “. Законът принуди множеството от останалите самостоятелни новинарски издания в Русия да се затворят, а доста публицисти да изоставен страната заради боязън от присъда в размер на до 15 години затвор.

Конкретната страница в Wikipedia разказва историята и подтекста на войната, както и съответни военни интервенции, броя на жертвите и филантропичната рецесия, нарушавания на правата на индивида, правосъдни производства, интернационална реакция, стопански последствия и медийни изображения.

Newsweek оповестява, че съгласно съветското държавно управление рускоезичната версия на страницата съдържа „ неточна информация за специфичната военна интервенция за отбрана на Донецката и Луганската национална република “.

Информацията в Wikipedia се получава и споделя от доброволци, като от фондацията-собственик на уеб страницата прецизираха, че украинските доброволци не престават да вършат допълнения и редакции в енциклопедията, даже когато войната против страната им продължава.

В изказване, оповестено след първото искане за редактиране на уеб страницата предишния месец, фондацията заяви, че възприема настояването на Москва за редакция като „ цензура “ и че отказването на достъп на хората до надеждна информация по време на рецесия може да има „ изменящи живота последствия “. Към 3 март англоезичната версия на страницата е била посетена повече от 11 милиона пъти, а публикациите за войната са били преведени на повече от 99 езика.

Wikipedia не е единствената осведомителна платформа, застрашена от „ Роскомнадзор " с санкция. Само преди дни организацията предизвести, че ще санкции Гугъл с до 8 милиона рубли (повече от 93 000 долара) за несъблюдение на заповедите й за унищожаване на видеоклипове в YouTube, против които възразява.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР