Руското посолство в София днес информира на страницата си във

...
Руското посолство в София днес информира на страницата си във
Коментари Харесай

Митрофанова ни обясни как ще плащаме за руски газ

Руското посолство в София през днешния ден осведоми на страницата си във фейсбук, че към този момент има нов ред на заплащания за доставките на съветски газ. Новината в действителност е от 31 март, когато президентът Владимир Путин подписа декрет за специфичен ред за осъществяване на отговорностите на задграничните купувачи пред съветските снабдители на природен газ. Новите правила за продажба на газ за " неприятелските страни " против съветска валута влизат в действие от 1 април, съобщи Путин.

Днес дипломатическата задача, ръководена от Елеонора Митрофанова, напомни този факт и го илюстрира с подробна скица по какъв начин тъкмо ще стават заплащанията за газ и надлежно доставките от Русия към Европейски Съюз.

" На 1 април 2022 година Руската Федерация документално осведоми българската страна за въвеждане на нов ред на заплащания за доставките на съветски газ за редица страни, в това число Република България, в сходство с който те ще се правят в рубли посредством специфична сметка в „ Газпромбанк “ със опазване на настоящата цена и други параметри на настоящите контракти. Русия продължава да доставя газ в цялостен размер в сходство с всички свои отговорности съгласно настоящите контракти ", увериха от посолството на Русия в България.



Преди четири дни Путин съобщи, че в случай че страните не изпълнят новите условия за разплащания, настоящите контракти ще бъдат прекъснати. " Ние предлагаме на контрагентите разбираема и транспарантна скица – с цел да купуват съветски газ, те би трябвало да отрият сметки в рубли в съветски банки ", съобщи съветският президент. По думите му преводите за газа в рубли са стъпка към обезпечаването на финансовия суверенитет на Русия.

Според текста на указа страните купувачи на газ, които влизат с листата с " неприятелските " страни, ще бъдат длъжни да откриват специфични валутни и рублеви сметки в " Газпромбанк ", и да внасят заплащанията за доставките в задгранична валута. След това " Газпромбанк ", по предписание на купувача на газ, ще заменя валутата за рубли в търгове, проведени на Московската борса и с приходите от тях ще зарежда сметката в рубли и от нея към този момент ще се заплаща на " Газпром ".

Европейският съюз е обединен в позицията си, че ще продължи да заплаща газа в евро. Днес съветското посолство у нас се въздържа да насочва закани, както в предходните дни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР