Руското министерство на външните работи съобщи днес, че е подало

...
Руското министерство на външните работи съобщи днес, че е подало
Коментари Харесай

Русия подаде официално оплакване срещу Финландия за затварянето на гранични пунктове

Руското министерство на външните работи заяви през днешния ден, че е подало публично недоволство против Финландия до посланика на страната в Москва за затварянето на четири натоварени пункта на границата сред двете страни от страна на Хелзинки, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Министерството оцени решението на Финландия като ход, който е засегнал десетки хиляди души от двете страни на границата, показва международната организация.

В събота Финландия затвори въпросните гранични контролно-пропускателни пунктове в устрема си да пресече потока на претенденти за леговище, които, по думите на Хелзинки, са предумишлено насочвани от Москва. Кремъл отхвърли тези изказвания.

В изказването си съветското външно министерство споделя, че решението на Финландия е било " преждевременно " и че то нарушава правата и ползите на десетки хиляди души, живеещи от двете страница на общата граница сред двете страни.

Финландия, която е членка на Европейски Съюз, а от тази година и на НАТО, предприе тази мярка в опит да спре потока от търсещи леговище, който по думите на Хелзинки е провокиран от Москва. Досега бяха затворени най-натоварените гранични пунктове.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков още веднъж отхвърли обвиняванията на Финландия, че Русия предумишлено насочва незаконни мигранти и съобщи, че съветските гранични чиновници извършват отговорностите си според съществуващите правила.

" Това не провокира у нас нищо друго, с изключение на надълбоко страдание, тъй като с Финландия от дълго време имахме доста положителни връзки – прагматични и учредени на взаимно почитание ", сподели представителят на Кремъл. " Ние несъмнено съжаляваме, че тези връзки бяха заменени от… извънредно русофобска позиция, към която се придържат водачите на тази прилежаща страна ", добави Песков.

Дължината на руско-финландската граница е 1340 километра.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР