Руското министерство на отбраната отправя сериозни обвинения към Украйна. Според

...
Руското министерство на отбраната отправя сериозни обвинения към Украйна. Според
Коментари Харесай

Русия обвинява украинските сили за екзекуция на военнопленници

Руското министерство на защитата насочва съществени обвинявания към Украйна. Според министерството Украйна е екзекутирала повече от 10 съветски военнопленници. Обвиненията се основават на видеоклип от Макеевка, Луганска област , оповестен в канали в Telegram, който съгласно съветската страна демонстрира пукотевица по невъоръжени съветски военнослужещи, които се предават.

Досега Украйна не е коментирала обвиняванията, само че страната съобщи, че ще проверява всички хипотетични злоупотреби.

Автентичността на видеото към момента не е доказана, а самата пукотевица не е снимана на видеата.

Освен Министерството на защитата, което назова случая " кръвопролитие ", обвинявания против украинските военни насочиха Министерството на външните работи, Президентският съвет по правата на индивида, съветският омбудсман и Следственият комитет. Те обявиха, че са се обърнали към многочислени интернационалните организации с молба да проверяват хипотетичната екзекуция на военнопленници.

Екипът на BBC Reality Check след изследване на видеоматериалите пише, че не е допустимо да се потвърдят изказванията на Русия единствено въз основа на видеото и наблюдава случая:

В събота, 13 ноември , в проукраински уеб страници се появиха фрагменти от дрон, на които се виждат тела на хора в съветски униформи. Украински източници настояват, че те са били убити от минометен огън. Видеото стана част и от видеоклип на украинското министерство на защитата за боевете край Макеевка от предния ден - 12 ноември.

На 17 ноември се появява втор видеоклип, сниман на същото място, само че от позиция на земята, което е видно от доста стационарни знаци. Предполага се, че фрагментите са снимани от украински бойци непосредствено от мястото на случая. Във второто видео се вижда по какъв начин те са в двора на плантация и подреждат на съветските бойци, които са се скрили в плевнята, да излязат, хора в съветски униформи излизат един по един и лягат на земята в отговор на изречени претенции на украински език.

Те насочват оръжията си към излезлите бойци и питат кой от тях е офицер и дали всички са напуснали постройката. След това се вижда по какъв начин боен в по-тъмна униформа, само че без отличителни знаци, се появява зад ъгъла и като че ли открива огън, до момента в който останалите съветски пандизчии лежат на земята.

След това камерата пада на земята и се чува изстрел.

Във видеото не може да се разграничи по кого стреля, на чия страна се бие и какво се случва по-късно.

Моментът на убийството на предаващите се съветски бойци не е сниман на видеото, само че по-важното е, че и в двата видеоклипа позите, в които лежат бойците - както преди, по този начин и след гибелта им - са едни и същи.
 Какво ще се случи с украинските военнопленници в Русия?
Какво ще се случи с украинските военнопленници в Русия?

Повече от 6000 украински бойци са военнопленници

Проруските медии настояват, че членове на украинската 80-та въздушнодесантна бригада са направили извънсъдебна екзекуция на съветските бойци.

" Военните следствени органи на Следствения комитет на Руската федерация са образували наказателно дело във връзка с представители на украинските въоръжени формирования на съображение на закононарушение, планувани в параграфите. " а ", " б " и " ж ", част 2 от член 105 (убийство на две или повече лица, осъществено от група лица по отношение на осъществяване на служебните им задължения), както и част 1 от член 356 от Наказателния кодекс (малтретиране на военнопленници, потребление на неразрешени средства и способи във въоръжен конфликт) ", се споделя в изказване на съветския Следствен комитет в канала му в Telegram.

От Следствения комитет оповестяват и че сега военните следователи подхващат ограничения за определяне на лицата , които са създали жестокото видео.

Убийството или раняването на войник, който е поставил оръжие и се е предал, е военно закононарушение. Фалшивата капитулация обаче също е в прорез с разпоредбите за водене на война, написа BBC.

Тази седмица Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида разгласява отчет за изискванията на военнопленниците по време на войната в Украйна.
 Организация на обединените нации: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници
Организация на обединените нации: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници

Русия е правила изтезанията " относително систематично "

При правенето на отчета чиновници на Организация на обединените нации интервюират 159 украинци, които са били в съветски плен, и 175 руснаци, които са се завърнали от украински плен. Авторите на отчета настояват, че и двете страни са употребявали мъчения, само че малтретирането в съветски плен е било редовно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР