Руското министерство на отбраната обяви, че силите ѝ напълно са

...
Руското министерство на отбраната обяви, че силите ѝ напълно са
Коментари Харесай

Русия твърди, че е превзела Соледар, Украйна отрича

Руското министерство на защитата разгласи, че силите ѝ изцяло са овладели Соледар, а Въоръжените сили на Украйна отхвърлиха това да е станало.

Преди три дни завладяването на града в Донецка област бе оповестено от Готвача на Путин - предприемачът Евгений Пригожин, който управлява наемническата формация Вагнер. После се оказа, че кръвопролитните градове не престават по улиците на града, написа offnews.bg.

Според представителя на министерството на Сергей Шойгу ген. Игор Конашенков " освобождението " на Соледар е приключено в четвъртък вечерта. Според него градът има значимо значение за " продължение на сполучливи настъпателни дейности по донецкото направление ", а установяването на цялостен надзор над него разрешава " да се отреже пътят за доставяне на украинските войски в Артьомовск " (т.е. Бахмут), след котео да бъдат блокирани и обсадени (в " казан " или от най-малко три страни) оставащите там подразделения на армията.

Минути след изказването му обаче от Киев отхвърлиха информацията. Соледар не е високомерен, съобщи представителят на източната формация на войските на ВСУ Сергей Черевати.

" Не, това не е правилно. В града се водят боеве ", споделя той.
Черевати отхвърли да даде детайлности за обстановката в тази посока от съображения за сигурност.

Не стана ясно от кое място пристигна разминаването в изказванията на МО на Русия и частното МО на Евгенй Пригожин. На многочислените запитвания от медии с молба за коментар на странния дисонанс, Готвача на Путин съобщи, че сами по себе си въпросите дават нужното почитание на бойците от групата " Вагнер ", които са взели участие в героическото завладяване на Соледар. На тези въпроси обаче, той щял да отговори по-късно, а не в този момент, защото " лодката и без друго се клати ". Пригожин добави, че всички ще схванат за какво този път ще си замълчи.

Стратегическото значение на Соледар е оспорвано от някои наблюдаващи, само че той е значим за репутацията на съветските сили, а и усилва опциите за завземането на различен град - Бахмут. 

Сраженията към Бахмут и статусът на града стана предмет на следващо пререкания сред частната войска на " Вагнер " и държавната войска на Москва и следената от нея сепаратистка власт в Донецк. Съветникът на вр. и. д. началник на окупационната власт в Донецка област Денис Пушилин - Игор Комаковски съобщи в петък предиобед от ефира на централната телевизия, че съветските държавни войски са сложили Бахмут в положение на оперативно обграждане. " От две страни се образуват нашите съществени юмруци, които вършат захват на града. Вече на процедура към Артьомовск (както руснаците назовават Бахмут) също компактно работи артилерията ", съобщи Комаковски, представен от ТАСС.

„ Информацията и заявките за слагането на Бахмут в оперативно обграждане от съветските сили не подхожда на действителността. Боевете за града се водят от групата „ Вагнер “ и, при положение, че нещо сходно стане реалност, първи ще научите новината освен това от тях. “ Това разгласи Андрей Трошев, Герой на Русия, заемащ една от висшите командни длъжности във „ Вагнер “ представен в канала Grey Zone.

„ Не го знам кой е Игор Комаковски, само че очевидно е човек, който не се намира покрай Бахмут и не е гледал картата. За никакво оперативно обграждане на Бахмут в сегашния миг не става дума. Когато бъде обграден, ще ви кажем. Затова разказите на някакъв си консултант на краткотрайно изпълняващия отговорностите на глава на ДНР за оперативно обграждане на Бахмут, не е нищо друго, с изключение на въвеждане на руснаците в подвеждане “, сподели Трошев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР