Руско-украинска война: Списък с ключови събития, ден 539

...
Ето каква е ситуацията в сряда, 16 август 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в сряда, 16 август 2023 г.

Борба

Руските въздушни атаки убиха трима души и оставиха много ранени в Луцк, област Волин в северозападна Украйна, съобщи Киев. Вълна от руски атаки през нощта също повреди цивилни съоръжения и рани хора в Лвов и Ивано-Франковск в Западна Украйна, близо до границата с Полша. Министерството на отбраната на Русия заяви, че неговите сили са ударили през нощта ключови военно-промишлени съоръжения в Украйна с високоточни ракети, нанасяйки „значителни щети“, според агенция Интерфакс. Русия заяви, че нейните сили за първи път са прехванали крилата ракета SCALP, доставена на Украйна от Франция. Украйна съобщи, че 16 от поне 28 крилати ракети, изстреляни от Русия през нощта, са били унищожени. 28-те включваха 20 ракети Х-101/Х-555, четири ракети Х-22 и четири ракети Калибър, които бяха изстреляни от руските летища Солци, Шайковка, Енгелс и Оленегорск, както и от кораб, разположен близо до Ялта в окупирана от Русия Крим.


Украински дрон е бил унищожен в руската Белгородска област, съобщи руското министерство на отбраната. Украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовите войски в югоизточния район на Запорожие, където „обсъди най-проблемните въпроси на техните части заедно с бригадите и бойците“, се казва в изявление на неговия кабинет. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че способността на Украйна да се бие е „почти изчерпана“. Центърът за национална съпротива на Украйна заяви, че Москва подготвя „провокация“ в АЕЦ „Курск“ в Западна Русия. „Подготовка за евакуация от зоната на възможно радиоактивно замърсяване в случай на авария в атомната електроцентрала е в ход в района на Курск“, каза центърът на съпротивата, който събира разузнавателна информация наред с други функции, добавяйки, че Русия планира да евакуира между 21 000 и 57 000 души. Руските въоръжени сили предотвратиха опит на група украински диверсанти да преминат границата на руска територия, съобщи губернаторът на Брянска област на Русия.


Руските атаки по източната фронтова линия в Украйна са намалели, тъй като Москва се стреми да попълни силите си, каза заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар. „През изминалата седмица и в първия ден на тази седмица регистрирахме количествено намаляване на обстрелите и атаките на изток“, каза Малиар според съобщения в украинските медии. Но това не означава, че Русия се е отказала от плановете си.

Военна помощ

Министърът на отбраната на Швеция Пал Джонсън каза, че Стокхолм ще дари пакет от военна помощ, включващ боеприпаси и резервни части на стойност около 3,4 милиарда крони (313 милиона долара) на Украйна.

Икономичност

Руската централна банка повиши лихвения си процент до 12 процента от 8,5 процента, след като рублата падна до най-ниската си стойност от март 2022 г. Решението беше обявено след среща на борда на директорите на банката и идва на фона на увеличените военни разходи и санкциите на Запада, които накърняват икономиката на Русия . Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че електропровод 330 kV, който захранваше електроцентрала в Чернобил, е бил спрян поради повреда, настъпила в Беларус. „В района на Лвов почти 290 000 абонати останаха краткотрайно без електричество поради прекъсване на тока на линия 330 kV“, се казва в изявление на министерството.

Регионална сигурност

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза, че възможността за пряк военен сблъсък с НАТО в бъдеще изглежда очевидна, според доклад на руската държавна информационна агенция РИА.


Трима заподозрени шпиони за Русия бяха арестувани и обвинени в голямо разследване на националната сигурност в Обединеното кралство, според доклад на BBC. Заподозрените, всички български граждани, са работили за руската служба за сигурност и са задържани от февруари. Министърът на отбраната на Латвия нареди на армията да помогне за охраната на границата на страната с руския съюзник Беларус след докладвани 96 опита на мигранти да преминат за 24 часа. Офицери от граничната охрана бяха отзовани от ваканциите си, за да помогнат при патрулирането на дългата 214 километра (133 мили) граница.


Службата за държавна сигурност на Латвия заяви, че е открила преки и непреки покани за латвийци да се присъединят към руската наемна сила Вагнер, според доклад на латвийската медия Delfi. Законът забранява на гражданите на Латвия да служат във въоръжените сили или военна организация на чужда държава, която представлява риск за националната сигурност на Латвия.

Политика

Полският президент Андрей Дуда почете паметта на войниците от Украинската народна република от 1917-1921 г., загинали в битките срещу болшевиките. Ръководството на републиката се съюзява с полската държава през 1920 г., за да се бие срещу Червената армия на Съветския съюз, като украински войници участват в битката за Варшава заедно с Полша. Дуда положи венец пред паметника на войниците от Украинската народна република на варшавското гробище.


Съд в Москва глоби социалния медиен сайт Reddit с 2 милиона рубли (20 433 долара) за това, че не е изтрил „забранено съдържание“, свързано с нахлуването на Русия в Украйна, според съобщения на руската държавна информационна агенция.

Санкции

Киев ще бойкотира Олимпийските игри, ако на Русия и Беларус бъде позволено да участват, каза Кира Рудик, член на украинския парламент. Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, каза, че на руските спортисти трябва да бъде забранено да участват във всички международни състезания „дори под неутрален флаг“. Коментарите на Ермак и Рудик дойдоха, след като руски атаки повредиха сграда на спортен комплекс в Днепър, Украйна. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР