Руско-украинска война ПолитикаУкрайна помоли Китай за помощРегулацииПутин ограничи износа на

...
Руско-украинска война ПолитикаУкрайна помоли Китай за помощРегулацииПутин ограничи износа на
Коментари Харесай

Путин загуби ключов съюзник в ЕС

Руско-украинска война ПолитикаУкрайна помоли Китай за помощРегулацииПутин ограничи износа на пари в брой от Русия
Унгарският министър председател Виктор Орбан, дълготраен съдружник на съветския президент Владимир Путин и бодил в очите на сътрудниците си от Европейски Съюз, претърпя седмица на внезапни обрати и бързи политически отстъпления.

След като предходната седмица Русия публично призна следените от сепаратисти украински области Луганск и Донецк за самостоятелни, Европейски Съюз стартира работа по първия кръг от наказания против Москва. Тогава в Брюксел обаче имаше една огромна въпросителна – дали Унгария и нейният националистически водач Орбан ще одобрят пакета от ограничения.

Представител на Европейски Съюз, който избра да остане неизвестен заради сензитивния темперамент на тематиката, предходната седмица разяснява, че моментът е основен за Орбан да покаже на кого е предан – на Русия или на Европейски Съюз.

Отговорът на унгарския водач изненада доста политически специалисти и беше приветстван в Брюксел.

Важно е, че Унгария се причисли и насърчи единството на Европейски Съюз “, сподели пред CNBC във вторник различен чиновник на Европейски Съюз, който също избра да остане неизвестен.

Орбан постоянно се хвалеше с околните си връзки с Путин. Говорейки на взаимна конференция при започване на февруари, той обърна внимание на взаимната им работа през последните 13 години.

Техните близки връзки бяха следени и по време на пандемията от ковид, да вземем за пример. Унгария стана първата страна от Европейски Съюз, която закупи съветската ваксина против болестта, макар че не беше утвърдена от европейските регулатори.

Имаше и търговски и енергийни покупко-продажби. През последното десетилетие Унгария усили каузи си от вноса на съветски природен газ от 9.070 млн. куб. м през 2010 година до 17.715 млн. куб. м през 2019 година, съгласно Евростат.

Сега обаче Орбан избра Европейски Съюз и обърна тил на Путин след съветската инвазия в Украйна.

Неговото държавно управление разгласи, че Унгария ще приветства украинските бежанци и също по този начин поддържа участието на Украйна в Европейски Съюз. Заедно с другите страни членки на Блока те утвърдиха строги наказания против съветските олигарси и съветската стопанска система.

„ Орбан е опортюнист. Той щеше да получи доста малко, в случай че бе застанал на страната на Русия в този момент. Бъдещата поддръжка от Путин е доста несигурна и може да не кореспондира добре със личния му електорат. Ето за какво той се съгласява със глобите “, изяснява Даниел Грос, бележит помощник в мозъчния концерн CEPS.

Той желае да бъде почитан водач и усеща, че популацията му не желае да води борба с Европейски Съюз “, добавя още Грос.

Орбан ще се яви на избори на 3 април. Каталин Чех, маджарски народен представител в Европейския парламент, сподели пред CNBC в сряда, че министър председателят е в „ доста сложна “ позиция, тъй като „ се опита да продаде концепцията, че Русия е другар, само че Русия не е другар “.

В същото време унгарците наподобява са за Европейски Съюз. Проучване, оповестено през януари, сподели, че повече от 70% от респондентите считат за „ неизгодно “ напускането на Европейски Съюз, съгласно Statista.

Чех добави, че не е ясно какъв път би поел Орбан към Русия, в случай че бъде избран отново.

Андриус Турса, консултант за Централна и Източна Европа в консултантската компания Teneo, разяснява, че гласуващите за партията на Орбан в Унгария преди този момент не са имали нищо срещу околните му връзки с Русия. Затова в този момент ще е забавно да се види дали публичното мнение ще се промени след нашествието.

Турса показва също, че „ натискът от европейците “ и „ непредвиденият размер “ на съветската експанзия евентуално са повлияли на решението на Орбан да поддържа Европейски Съюз. Той обаче предизвести, че Унгария е срещу преноса на оръжия за Украйна през нейните граници.

Говорителят на унгарското държавно управление туитна във вторник, че страната не изпраща бойци или оръжия в Украйна, „ тъй като това би сложило живота на Унгария в заплаха “.

Германия, да вземем за пример, е измежду страните от Европейски Съюз, изпращащи оръжия в Украйна – което е знак за голяма смяна в политиката за нацията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР