Руско-украинска война ПолитикаПримката около руските олигарси се затяга все повечеПолитикаПърво

...
Руско-украинска война ПолитикаПримката около руските олигарси се затяга все повечеПолитикаПърво
Коментари Харесай

Байдън е на крачка да задейства последното икономическо оръжие срещу Русия

Руско-украинска война ПолитикаПримката към съветските олигарси се стяга все повечеПолитикаПърво съглашение: Русия и Украйна се договориха за филантропични коридори
В последното си послание тази седмица американският президент Джо Байдън прозвуча по този начин, като че ли Съединени американски щати са употребявали всички благоприятни условия за стопански наказания против Русия. Реалността обаче е по-сложна, написа в собствен разбор Business Insider.

Вярно е, че администрацията на Байдън, дружно с европейските сътрудници и Канада, координирано постановиха сурови наказания против Русия, което не е малко достижение. Западът замрази активи на съветски банки, ограничи опциите за интернационалните финансови транзакции, забрани съветските полети над въздушното си пространство и наложи рестрикции върху активите на стотици лица и компании, свързани с държавното управление на Владимир Путин, в това число на самия него и най-близкото му обграждане.

Ново звено на Министерството на правораздаването, наречено Task Force KleptoCapture, се занимава с стопански закононарушения, осъществени от съветски олигарси, в това число опити за заобикаляне на новите наказания. И откакто години наред служеха като леговище за съветските милиардери, Съединени американски щати най-сетне се насочват към разтрошаване на фиктивните компании в Делауеър и Невада, които служат като убежища за големите им благосъстояния.

„ Бъдещите историци може да гледат на съветската инвазия като повратна точка в по-широката битка против клептокрацията “, споделя Кейси Мишел, създател на „ Американска клептокрация “. (б.р. – „ клептокрация “ – форма на ръководство, в което държавните решения са стимулирани основно от непосредствените материални ползи на стеснен кръг хора, които са на власт)

Репресията работи – рублата се срина, фондовите пазари в Русия не работят. „ Сделката, която Путин подписа с руснаците, е, че те няма да се намесват в политиката и той няма да се меси в стопанската система “, разяснява някогашен чиновник на Министерството на финансите пред Insider.

Всичко беше разрешено. Можехте да забогатеете непристойно. Сега има рецесия на доверието в съветската стопанска система. Екипът на Байдън проби тази договорка. “

Но в това време американският президент към момента не е разположил едно от най-големите „ оръжия “, с които разполага във войната против съветската стопанска система: ембарго върху съветския петрол и газ.

Русия генерира повече от 500 млн. $ всеки ден от продажбата на енергийни запаси, като това е почти половината от общия й експорт и половината от приходите на държавното управление. Въпреки че западните водачи осъдиха нахлуването на Путин в Украйна, някои от най-големите им корпорации не престават да купуват съветско гориво. Дори Майкъл Макфол, някогашният дипломат на Съединени американски щати в Русия и един от най-суровите критици на Путин, предложи единствено съветският нефт да предстои на налог върху вноса и Съединени американски щати да не се отхвърлят напълно.

След нашествието чиновниците на Байдън дадоха разнообразни оправдания за нежеланието си да наложат ембарго върху съветския петрол и газ. Те настояват, че глобите върху енергетиката биха помогнали на Путин в кратковременен проект посредством повишение на цените и че налагането им може да тласне Русия още повече към орбитата на Китай. В първите дни от нашествието – откакто регистрира уговорките на Америка към НАТО – Байдън даде обещание да употребява „ всеки инструмент, с който разполагаме, с цел да защитим американските фамилии и бизнеса от покачването на цените на бензиновата помпа “.

С други думи, енергийните наказания са повратната точка, оттатък която към този момент ще има непосредствени последствия, в тази ситуация за американския народ. Прекъсването на енергийния поток от Русия евентуално ще увеличи цената на газа, ще раздруса така и така напрегнатите финансови пазари по време на интервал на възходящи лихвени проценти и инфлация и ще удари портфейла на всеки гласоподавател.

В сряда прессекретарят на Белия дом Джен Псаки сподели, че Байдън обмисля енергийни наказания, само че добави ясно: „ Трябва да преценим какви ще бъдат всички въздействия “, визирайки по всяка възможност и политическите въздействия върху междинните избори тази есен.

Дори при липса на ембарго, нахлуването в Украйна към този момент нанесе щета на съветския енергиен бранш. British Petroleum разгласи, че продава 20-процентния си дял в „ Роснефт “, съветската държавна петролна компания. Shell и Exxon Mobil бързо последваха образеца, като започнаха стъпки за излизане от личните си съветски вложения. Съобщава се, че някои огромни европейски купувачи са заменили съветския петрол и газ с други възможности, принуждавайки съветските експортьори да продават с отстъпка.

Енергийното ембарго е най-голямата глоба, останала в арсенала на Байдън, само че не е единствената. Саймън Джонсън, някогашният основен икономист на Международния валутен фонд, предложи спомагателни стъпки, в това число по този начин наречените „ вторични наказания “ против трети страни, които обработват съветски транзакции. МВФ може също да предприеме дейности за експулсиране на Русия, прекратявайки достъпа й до почти 20 милиарда $ запаси, наречени „ специфични права на тираж “, които се държат от МВФ.

Заплахата от наказания обаче не попречи на Русия да нахлуе в Украйна и въпросът за техния резултат е повече от състоятелен. Както при тежките присъди за отнемане от независимост, не е ясно дали глобите служат възпиращо или просто постановат наказване. Ричард Хаас, президент на Съвета на Foreign Relations, е черноглед във връзка с това дали глобите ще накарат Путин да промени курса, макар че приканва Байдън и НАТО да създадат повече. А необятните наказания – тези, които засягат цялата стопанска система, а не обособените лица – имат капацитета да удрят най-силно елементарните хора, като руснаците, които се редят на опашка в банките, с цел да изтеглят твърда валута.

И въпреки всичко, в случай че задачата е да се нанесе оптималната болежка на съветската стопанска система, един от най-силните останали разполагаем способи за това е да се прекратят приходите на Русия от нефт и природен газ. Въпросът е дали американците и европейците, които показаха толкоз доста състрадание към Украйна, са подготвени да одобряват икономическите компликации в личния си живот, с цел да санкционират Путин за неговото непредизвикано и кърваво нахлуване против съседите му, написа Business Insider.

Пред лицето на вероятни военни закононарушения и идна филантропична злополука, наподобява, че Западът може да е все по-склонен да прави жертви в името на Украйна. През последните дни някои започнаха да приканват администрацията на Байдън да употребява по-голяма сопа против Путин – даже в случай че това предизвиква икономическа болежка вкъщи.

Толерантността се трансформира всеки ден, когато виждаме фрагментите и жертвите “, споделя Джонсън, някогашен икономист на МВФ. „ Санкциите бяха на ръба на европейската приемливост в неделя, само че мисля, че всички през днешния ден са подготвени да обсъдят да продължаването напред “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР