Руско-украинска война ФинансиРусия е напът да загуби правата си в

...
Руско-украинска война ФинансиРусия е напът да загуби правата си в
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Как може да се развие и да приключи?

Руско-украинска война ФинансиРусия е напът да загуби правата си в МВФПолитикаБайдън е на крачка да задейства последното икономическо оръжие против Русия
В сянката на войната в Украйна и непрекъснатите вести от бойното поле, измежду страстта на скърбящите и разселените жители, пътят напред наподобява сложен, написа в собствен специфичен разбор BBC. Как обаче може да се развие спорът и какви са вероятните сюжети, които биха поставили завършек на войната? Разгледаните разновидности за излаз от нея не се изключват взаимно. Както и да се развие обаче спорът, едно е ясно – светът се промени. Отношенията на Русия с другите ще бъдат разнообразни. Ще се трансформират и европейските настройки към сигурността.
Кратка война
При този сюжет Русия може да ескалира военните си интервенции и да се усилват безразборните артилерийски и ракетни удари. Руските военновъздушни сили – които до момента са играли незначителна роля – ще нанесат опустошителни въздушни удари. Масирани хакерски атаки, ориентирани към основна национална инфраструктура, ще обзет Украйна. Прекъснати ще бъдат енергийните доставки и информационните мрежи. Хиляди цивилни ще умират. Въпреки смелата опозиция, Киев ще падне в къс период.

Правителството ще бъде сменено от промосковски марионетен режим. Президентът Зеленски ще бъде погубен или ще избяга в Западна Украйна или даже в чужбина, с цел да сътвори държавно управление в заточение. Президентът Путин ще разгласи победа и ще изтегли някои сили, оставяйки задоволително огромно военно наличие в страната, с цел да резервира прочут надзор. Хиляди бежанци ще не престават да бягат на запад. Украйна ще се причисли към Беларус под контрола на Москва.

Този резултат никога не е неосъществим, само че ще зависи от няколко изменящи се фактора: дали съветските сили ще се разпрострат от ден на ден из страната и дали изключителният военен дух на Украйна ще избледнее. Путин може да реализира промяна на режима в Киев и завършек на западната интеграция на Украйна, само че всяко проруско държавно управление би било нелегитимно и уязвимо на протест. Такъв процес би бил неустойчив и изгледите за наново експлоадиране на спор ще бъдат огромни.
Дълга война
Възможно е спорът да прерасне в продължителна война. Може би съветските сили ще затънат в невисок морал, неприятна логистика и неумело управление. Така ще отнеме повече време на съветските военни, с цел да обезопасят градове като Киев, чиито бранители се бранят всяка улица. Ще последва дълга блокада. Сраженията ще се окажат самобитно ехтене от дългата борба на Русия през 90-те години на предишния век, когато превземаше и в известна степен унищожаваше Грозни, столицата на Чечения.

И даже откакто съветските сили открият някакво наличие в градовете на Украйна, те въпреки всичко ще се борят да запазят надзор. Може би Русия няма да успее да разположи задоволително войски, с цел да покрие такава голяма страна. Отбранителните сили на Украйна ще прерастнат в ефикасен протест, добре стимулиран и подкрепян от локалното население. Западът ще продължава да доставя оръжие и муниции. И тогава, може би след доста години, с може би новото управление в Москва, съветските сили в последна сметка ще изоставен Украйна, преклонени и окървавени.
Европейска война
Възможно ли е тази война да се популяризира отвън границите на Украйна? Президентът Путин може да се стреми да си върне повече елементи от някогашната съветска империя, като изпрати войски в тогавашни руски републики като Молдова и Грузия, които не са част от НАТО. Или просто може изчисленията му да са неверни и да последва ескалация. Путин може да разгласи, че доставките на западни оръжия за украинските сили са акт на експанзия, който изисква възмездие. Той може да заплаши да изпрати войски в балтийските страни, които са членки на НАТО – като Литва, с цел да открият сухопътен кулоар с съветския крайбрежен ексклав Калининград.

Това би било извънредно рисково и би било риск за война с НАТО. Съгласно Член 5 от устава на военния съюз, офанзива против един член е офанзива против всички. Но Путин може да поеме риска, в случай че счита, че това е единственият метод да избави водачеството си. Ако вероятно бъде изправен пред проваляне в Украйна, той може да се изкуши и да нападне и други. Същата логичност може да се приложи към потреблението на нуклеарни оръжия. Путин към този момент сложи съветските нуклеарни сили в по-висока степен на подготвеност. Повечето анализатори се усъмниха дали това фактически значи, че те ще бъдат употребявани. Това обаче подсети, че съветската теория разрешава вкарването на тактически нуклеарни оръжия на бойното поле.
Дипломатическо решение
Може ли дипломацията да реши всичко?

Оръжията приказват в този момент, само че пътят на разговора постоянно би трябвало да остане отворен “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Разбира се, разговорът продължава. Президентът на Франция Макрон беседва с президента Путин по телефона. И изненадващо съветски и украински публични лица се срещнаха за договаряния по границата с Беларус. Може и да не са постигнали огромен прогрес, само че съгласявайки се на диалози, Путин очевидно най-малко позволява опцията за контрактувано преустановяване на огъня.

Ключовият въпрос е дали Западът може да предложи това, което дипломатите назовават ​​„ отклоняване “. Важно е съветският водач да знае какво ще е належащо, с цел да бъдат анулирани глобите на Запада, тъй че дипломатическа договорка да е допустима.

Помислете и за този сюжет. Войната върви зле за Русия. Санкциите стартират да смущават Москва. Противопоставянето нараства, умират от ден на ден съветски бойци. Путин се чуди дали не е отхапал повече, в сравнение с може да сдъвче. Той преценя, че продължаването на войната може да бъде по-голяма опасност за неговото управление, в сравнение с унижението от прекратяването й. Китай се намесва, оказвайки напън върху Москва да направи компромис, предупреждавайки, че няма да купува съветски нефт и газ, в случай че не приключи войната. Така Путин стартира да търси излаз.

Междувременно украинските управляващи виждат продължаващото заличаване на страната си и стигат до заключението, че политическият компромис може да е по-добър от такава опустошителна загуба на животи. Така дипломати се ангажират и договорката е подписана. Украйна, да речем, приема съветския суверенитет над Крим и елементи от Донбас. На собствен ред Путин приема украинската самостоятелност и нейното право да задълбочава връзките с Европа. Това може да не наподобява евентуално, само че е вероятен излаз.
Путин е свален
А какво да кажем за самия Владимир Путин? Когато стартира нашествието си, той съобщи:

Готови сме за всевъзможен излаз “.

Но какво ще стане, в случай че този резултат значи той да загуби властта? Може да наподобява немислимо. И въпреки всичко светът се промени през последните дни и такива мисли минават през главите на от ден на ден хора. Професор сър Лорънс Фрийдман, почетен професор по военни проучвания в Kings College в Лондон, написа тази седмица:

Сега е доста евентуално да има промяна на режима в Москва, както и в Киев “.

Защо би споделил това? Е, може би, тъй като Путин преследва пагубна война. Може би има опасност от национална гражданска война. Путин ще употребява вътрешните сили за сигурност на Русия, с цел да потисне тази съпротива. Но това няма да е за дълго и задоволително членове на съветския боен, политически и стопански хайлайф ще се извърнат против него. Западът ще даде ясно да се разбере, че в случай че Путин си отиде и бъде сменен от по-умерен водач, тогава глобите към Русия ще бъдат вдигнати. Така може да се зароди кървясъл дворцов прелом и Путин да бъде детрониран. Това може да не наподобява доста евентуално сега, само че може и да не е чак толкоз неправдоподобно, в случай че хората, които са се възползвали от покровителството на Путин, към този момент не имат вяра, че той може да пази ползите им.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР