Руско Петнисто Гонче, известно още като Руско Гонче Пегая, е

...
Руско Петнисто Гонче, известно още като Руско Гонче Пегая, е
Коментари Харесай

Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче, известно още като Руско Гонче Пегая, е съвършено ловно куче, което обаче е известно и като домакински любим. Руско Петнисто Гонче е куче, което е известно със своята преданост и добър темперамент и е уместно за фамилии с деца.

История на Руско Петнисто Гонче

Историята на Руско Петнисто Гонче стартира през 40-те години на XVIII век, когато в Русия идват британски гончета. Те се кръстосват с съветски гончета и по този начин се появява нова порода, която става известна като английско-руско гонче. Тези кучета били кръстосани с френски ловни породи, с цел да се усъвършенстват качествата на животните, предопределени за лов. Специфичният лай на новата порода кучета бил признат доста добре от ловците. Когато преследвали дивеча, тези кучета не спирали да лаят по характерен метод, който се чувал от доста надалеч. Стандартът на новата порода бил признат едвам през 1925 година. Наименованието си Руско Петнисто Гонче получило през 1951 година. Постепенно Руско Петнисто Гонче се трансформира в една от най-популярните породи за лов с помощта на съвършените си работни качества. Руско Петнисто Гонче е и съвършен домакински любим.

Стандарт на Руско Петнисто Гонче

Мъжките представители на породата Руско Петнисто Гонче доближават до 66 сантиметра височина, женските стават високи до 62 сантиметра. Не е регламентирано тежестта на кучетата от тази порода. Муцуната на Руско Петнисто Гонче наподобява на правоъгълник. Очите на Руско Петнисто Гонче са овални и са мрачно кафяви. Те са ситуирани напряко. Носът на Руско Петнисто Гонче е черен и огромен. Ушите на Руско Петнисто Гонче са клепнали. Те са с триъгълна форма и компактно са прилепени към главата. Холката на Руско Петнисто Гонче е ситуирана над линията на гърба.

Гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат. Опашката на кучето от тази порода е пълен в основата си и е с формата на сабя. Козината на Руско Петнисто Гонче е къса, с компактен низък пласт. На ушите, главата и крайниците козината на Руско Петнисто Гонче е къса, а по другите елементи на тялото доближава до 5 сантиметра. Козината на Руско Петнисто Гонче е бяла с рижави и черни петна. Петната се намират на раменете, главата и задната част на тялото на кучето. Лапите и коремът постоянно би трябвало да са бели. Благодарение на характерната багра на козината на Руско Петнисто Гонче ловецът елементарно може да види кучето си и да не го обърка с дивеч. Допуска се също по този начин четина на сиви и червеникави петна, както и на кафяви и сиви петна. Допустими са дребни ситни петънца по козината на Руско Петнисто Гонче.

Грижи за Руско Петнисто Гонче

 Руско Петнисто Гонче Снимка: Petguide

Руско Петнисто Гонче ще се усеща съвършено, в случай че живее на двор, само че може да бъде отглеждано и в апартамент, в случай че се извежда на дълги разходки. Руско Петнисто Гонче има потребност да взе участие в лов, или най-малко в игри, които имитират лова. Руско Петнисто Гонче би трябвало да бъде разресвано два или три пъти в седмицата и не би трябвало да се къпе по-често от три или четири пъти в годината, с цел да не се повреди защитният пласт на козината.

Обучение на Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче е с отзивчив манталитет. Това е куче, което елементарно може да се дресира, защото е доста чинно и на драго сърце ще извърши всяка команда. Руско Петнисто Гонче не би трябвало да бъде обучавано благодарение на физически санкции, тъй като ще изгуби интерес към контакта за образование. Руско Петнисто Гонче би трябвало да бъде обучавано от спокоен човек, който да има задоволително самообладание, с цел да научи кучето от тази порода на това, което желае от него. Когато Руско Петнисто Гонче не извършва дадена команда, това не е поради дебелоглав, а тъй като може да е изгубило централизация за миг. Веднага след пропуща Руско Петнисто Гонче ще направи всичко допустимо, с цел да зарадва стопанина си и ще извърши всяка команда.

Хранене на Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче няма особени искания към храната, по тази причина можете да го храните както с консервирани и гранулирани храни за кучета, по този начин и с натурални артикули. Ако решите да храните Руско Петнисто Гонче с натурални артикули, е добре да добавяте към менюто му минерали и витамини. Руско Петнисто Гонче може да хапва всички типове месо с изключение на прекомерно несъответствуващото за тази порода овнешко, свинско, гъше и патешко месо. Субпродуктите и месото би трябвало да се дават на кучетата от тази порода след термична обработка. Зеленчуци, плодове, сварен ориз, твърдо сварени яйца, кисело мляко и морска обезкостена риба допълват менюто на Руско Петнисто Гонче.

Заболявания на Руско Петнисто Гонче

 Руско Гонче Пегая

Руско Петнисто Гонче е здрава порода, само че може да страда от дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, инфекции на ушите и проблеми със стомаха.

Любопитни обстоятелства за Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче е уместно за лов на лисици, зайци, вълци, кошути, чакали и други типове животни. Руско Петнисто Гонче се изявява на ловното поле независимо или в двойка с друго куче от същата порода. Руско Петнисто Гонче има неповторимо подушване и с лекост открива дивеча и го преследва, до момента в който не го настигне. Руско Петнисто Гонче е доста издържливо куче и може да тича дълго време, без да се измори.

Руско Петнисто Гонче прелестно се схваща с деца и в никакъв случай няма да се опита да ги нарани, даже в случай че хлапетата играят прекомерно жестоко с кучето от тази порода.

Руско Петнисто Гонче елементарно се сприятелява както с други кучета, по този начин и с други домашни любимци. Не е уместно да се отглежда куче от тази порода дружно с морско свинче или зайче, което да се пуска да тича свободно из помещението дружно с гончето.

Недостатъци на Руско Петнисто Гонче

Въпреки добродушния си темперамент, Руско Петнисто Гонче може да се опита да господства над стопанина си, по тази причина е добре тези опити да бъдат прекратени меко, само че изрично още в самото начало. Ако куче от породата Руско Петнисто Гонче се оставя за дълго време единствено, то може да лае с часове, до момента в който се пробва да повика стопанина си.

Руско Петнисто Гонче може да се изгуби, в случай че се извежда без мотив в градски условия, защото има мощно развъртян ловджийски инстинкт и може да подгони котка или друго животинче. След това макар положителното си подушване Руско Петнисто Гонче мъчно може да откри пътя към дома, защото в града има прекомерно доста миризми, които объркват кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР