Руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко заяви в интервю

...
Руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко заяви в интервю
Коментари Харесай

Руския зам. външен министър: България стои върху костите на руските войници

Руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко съобщи в изявление за " Комерсант ", че България не се нуждае от спомагателна отбрана против Русия, оповестява БНР.

Според него увеличението на силите на НАТО в региона на Черно море не е целесъобразно от позиция на действителните потребности на гарантирането на сигурността в региона.

“Казват, че Румъния и България би трябвало да бъдат предпазени, тъй като са членки на блока. От кого да бъде предпазена България? От Русия ли? България стои върху костите на съветските бойци, пожертвали живота си за освобождението ѝ ”, декларира Грушко, който бе отпред на съветската делегация по време на договарянията с НАТО предходната седмица в Брюксел.

По думите му Северноатлантическият алианс се нуждае от съперник, с цел да оправдае съществуването и разширението си.

Попитан какви военно-технически ограничения ще предприеме Русия, в случай че Съединените щати и НАТО отхвърлят настояванията ѝ, Грушко дава отговор:

“Всичко ще зависи от това по какъв начин ще се развива обстановката и какъв боен капацитет може да бъде задействан срещу нашите ползи. ”

След срещата на Съвета НАТО-Русия в Брюксел преди дни Грушко бе безапелационен, че разширението на Алианса на изток би трябвало да бъде прекъснато и че това носи опасности за европейската сигурност. Според него разширението на НАТО не отстранява разграничителните линии, а ги реалокира в посоката, в която се уголемява.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пък бе безапелационен, че НАТО в никакъв случай няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, признати в алианса след 1997 година, тъй като това би ги направило страни членки второкласен. Но изрази подготвеност за уравновесени ограничения за " редуциране на оръжията – нуклеарните ракети и доста други ограничения, които ще са позитивни и за Русия, и за НАТО ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР