Руският външен министър Сергей Лавров в неделя призова Израел и

...
Руският външен министър Сергей Лавров в неделя призова Израел и
Коментари Харесай

Лавров призова Израел и Палестина да се въздържат от провокации

Руският външен министър Сергей Лавров в неделя прикани Израел и Палестина да се въздържат от дейности, които могат да предизвикат по-нататъшно утежняване на обстановката в зоната на спор сред двете страни. Това се споделя в известие на Министерството на външните работи на Руската федерация, представено от ТАСС.

" Лавров прикани израелските и палестинските сътрудници да проявят оптималната отговорност и да се въздържат от всевъзможни дейности, които могат да предизвикат по-нататъшно утежняване на обстановката ", оповестиха от Министерство на външните работи.

Това стана ясно след телефонните диалози на Лавров с външните министри на Израел и Палестина Ели Коен и Рияд ал Малики, които се организираха надлежно на 28 и 29 януари.

Руската страна акцентира, че Москва е съществено обезпокоена от нов кръг на принуждение в зоната на палестинско-израелския спор, " изпълнен с обновяване на пълномащабна въоръжена борба, което може да докара до нови жертви и опустошения ", министерството споделих.

Между страните се организира прям и заинтригуван продан на отзиви по отношение на вероятностите за развиване на обстановката в района на Близкия изток с акцент върху проблемите на палестинско-израелското споразумяване. Според съветското външно министерство Лавров е подчертал незабавната нужда от обновяване на напъните на " квартета " от интернационалните медиатори за рестартиране на преговорния развой сред израелската и палестинската страна на общопризната международноправна основа.
 Нетаняху даде обещание мощен и бърз отговор на офанзивата в Йерусалим
Нетаняху даде обещание мощен и бърз отговор на офанзивата в Йерусалим

" Хамас " пое отговорност и се оправда с офанзива на Западния бряг

Ръководителят на съветското външно министерство също изрази съболезнования на сътрудниците си във връзка със гибелта и раняването на цивилни вследствие на неотдавнашната ескалация на напрежението.

Освен това министрите разискаха настоящи въпроси от двустранния дневен ред и потвърдиха готовността си за развиване на взаимноизгодното разностранно съдействие сред страните, добавя съветското дипломатическо ведомство.

Припомняме, че в събота министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху даде обещание, че отговорът на Израел на офанзивата на палестински въоръжен мъж, която умъртви седем души в покрайнините на Йерусалим, ще бъде мощен и бърз.

Израелска офанзива против Дженин на Западния бряг в четвъртък умъртви девет души , в това число стара жена, до момента в който в петък палестински въоръжен мъж умъртви минимум седем души, в това число 70-годишна жена, в еврейско населено място в Източен Йерусалим.

Междувременно в събота палестински нападател в ранна тийнейджърска възраст откри огън в Източен Йерусалим, ранявайки двама души.

Нападението над Дженин накара палестинската власт, която има лимитирани управнически пълномощия на Западния бряг, да спре съглашението за съдействие в региона на сигурността с Израел.

Първоначално никой не пое отговорност за нападението в Йерусалим, само че представителят на ислямистката организация Хамас Хазем Касем съобщи: " Тази интервенция е отговор на закононарушението, осъществено от окупаторите в Дженин, и натурален отговор на незаконните дейности на окупацията. "
 Двама са тежко ранени при нова пукотевица в Източен Йерусалим Обновена
Двама са тежко ранени при нова пукотевица в Източен Йерусалим

42 души са арестувани за разпит по отношение на вчерашното нападение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР