Руският външен министър Сергей Лавров по време на своето посещение

...
Руският външен министър Сергей Лавров по време на своето посещение
Коментари Харесай

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

Руският външен министър Сергей Лавров по време на своето посещаване в йорданската столица Аман прикани Организацията на обединените народи, която е медиатор в договорката за експорт на зърно от украинските пристанища, да помогне за осъществяването на частите от договорката, предопределени да облекчат съветския експорт на храни и торове, предава Ройтерс.

В сряда Русия възобнови присъединяване си в инициативата след четиридневно спиране, облекчавайки натиска върху цените на храните и разсейвайки страховете от възобновяване на световната хранителна рецесия.

Споразумението би трябвало да изтече на 19 ноември и Москва даде да се разбере, че желае да се направи повече, с цел да се подсигурява, че може да изнася личната си продукция от храни и торове на фона на западните наказания, наложени поради войната в Украйна.

" Все още не виждаме резултати във връзка с втория аспект: премахването на пречките пред износа на съветски торове и зърно ", сподели външният министър Сергей Лавров на конференция със своя йордански сътрудник.

" Отново призовахме генералния секретар на Организация на обединените нации да подсигурява, че ще извърши отговорностите, които е приел по лична самодейност ", добави Лавров. " Той сподели, че обстановката би трябвало да бъде позволена " в доста близко бъдеще " ".

" Ако приказваме за въпросните размери торове и зърно, то тези размери от съветска страна са несравнимо по-големи, в сравнение с от украинска страна, " съобщи Лавров.

Руският селскостопански експорт не попада категорично в глобите, наложени от Съединените щати, Европейския съюз и други, само че Москва твърди, че е мощно възпрепятстван от рестриктивните мерки, наложени на нейния финансов, логистичен и осигурителен бранш.

Инициативата - с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации - беше контрактувана през юли за 120 дни.

Запитан в четвъртък дали решението на Русия да се върне към договорката значи, че е подготвена да се съгласи на удължение, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели: " Не, не значи това ".

" Необходимо е да се оцени... по какъв начин се извършват всички аспекти на договорката, всички параметри на споразуменията и по-късно да се вземе решение. "

Русия преустанови присъединяване си в споразумението заради нападението против военноморското пристанище Севастопол, само че се върна към договорката в сряда и даде обещание, че даже в случай че се отдръпна още веднъж, няма да попречи на доставките от Украйна за Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР