Руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на

...
Руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на
Коментари Харесай

Лавров посочи рисковете от милитаризация на Азиатско-тихоокеанския регион заради проникването на НАТО

Руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на върха за Източна Азия (EAS) уточни рисковете от милитаризация на Азиатско-тихоокеанския район (АТР) заради проникването на Северноатлантическия съюз. Това се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на съветското външно министерство за присъединяване на Лавров в срещата.

„ Особено внимание беше отделено на рисковете от милитаризация на Източна Азия на фона на навлизането на силите и инфраструктурата на НАТО в този район, разчитайки на блокови механизми за мрежово въздържане, основани от Запада, поощряване на конфронтационния план AUKUS, който обезпечава за разполагане на военностратегически комплекс с нуклеарен съставен елемент в района “, споделиха от министерството.

Дипломатическото ведомство означи също, че по време на обмена на отзиви по основни въпроси от Азиатско-тихоокеанския дневен ред сътрудниците са били осведомени за „ поредната позиция на Русия в поддръжка на укрепването на архитектурата на идентична и неделима сигурност в района, осигурявайки висока динамичност на нейната развиване. "

„ В духа на градивен неполитизиран разговор и градивно съдействие, учредено на правилата на консенсус, взаимно почитание и ценене на ползите, беше очебийно смисъла на поддържането на механизми за многостранно съдействие, работещи в координатната система на АСЕАН, Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, “, добави още съветското външно министерство.

Освен това министерството съобщи, че събитието акцентира смисъла на построяването на практическа работа в границите на EAC, „ в това число използването на съветски начинания в региона на реагирането на епидемиологични закани, развиването на туристическата промишленост и установяването на устойчиви контакти сред доброволческите организации в азиатско-тихоокеанския район “.

„ Руската страна удостовери фокуса си върху образуването на мощна рамка на междудържавно съдействие в района посредством сливане на капацитета на многостранни механизми, работещи в духа на позитивно взаимно развиване, в това число подсилване на градивното взаимоотношение на АСЕАН с ШОС и ЕАЕС, “, заключиха от министерството.

Днес в индонезийската столица Джакарта бе открита Източноазиатската среща на върха. Срещите във формат EAC се организират един път годишно по отношение на есенните събития на АСЕАН. Лавров съставлява Русия на срещата на върха.

Източноазиатската среща на върха беше основана през 2005 година като платформа за стратегически разговор сред водачите на страните от Азиатско-тихоокеанския район по настоящи въпроси за гарантиране на сигурността и икономическия напредък и поощряване на практическото съдействие. Във форума вземат участие страни от АСЕАН (Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините), както и техните сътрудници в разговора: Русия, Австралия, Индия, Китай, Нова Зеландия, Република Корея, Съединени американски щати и Япония. През 2023 година Източен Тимор е поканен на събитията на EAC като претендент за присъединение към АСЕАН.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР