Руският ултравиолетов космически телескоп Spektr-UF ще излезе в орбита точно

...
Руският ултравиолетов космически телескоп Spektr-UF ще излезе в орбита точно
Коментари Харесай

Неочакван развой в битката за Космоса: Русия и САЩ обединява...

Руският ултравиолетов галактически телескоп Spektr-UF ще излезе в орбита тъкмо когато приземяват " Хабъл "

С Москва си сътрудничим в астронавтиката още от 1975-а, макар Студената война, сподели шефът на НАСА

Научно-производствена асоциация " Лавочкин " е получила контракт от съвсем 3,7 милиарда рубли от Роскосмос за основаването на съветския ултравиолетов галактически телескоп Spektr-UF. Научно-производствената асоциация възнамерява да приключи работата по основаването на галактически телескоп до края на 2025 година. Преди това, през 2016 година, за изследователска работа по този план бяха отпуснати 2,9 милиарда рубли.

През 2019 година стана известно, че " Роскосмос " реши да понижи няколко пъти плануваното по-рано систематизиране на средствата за подготовката и изстрелването на съветския галактически телескоп Spektr-UF. Предполагаше се, че заради доста (15 пъти) понижаване на бюджета за галактическата промишленост изстрелването на телескопа в Космоса, съгласно ръководителя на плана Борис Шустов, ще стане невероятно преди 2025 година. Новото финансиране обаче ще даде опция на Русия да форсира работата си по извеждането в орбита на Spektr-UF.

Новината провокира съществени разтърсвания в международната галактическа общественост, защото функционалностите на съветския телескоп Spektr-UF са безусловно идентични с гордостта на американската космонавтика - " Хабъл ", който към този момент 31 години е в открития Космос и се чака след към 5 години да бъде партерен. Медиите зад океана твърдяха, че ударното финансиране за личния им телескоп от страна на Русия тъкмо в този момент се дължи на полемиката, която тече в Съединени американски щати.

Ръководителят на американската Национална администрация по аеронавтика и Космос (НАСА) Бил Нелсън обаче побърза още в сряда да опровергае тази информация. Той съобщи, че Съединени американски щати са в галактическа конкуренция с Китай и смятат за сътрудник Русия. Нелсън напомни, че Съединени американски щати започнаха да си сътрудничат със Съюз на съветските социалистически републики през 1975 година в границите на програмата " Союз-Аполо ", макар Студената война. Доброто партньорство траяло с Русия и след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

По думите на Нелсън терзание за Америка съставлява само галактическата стратегия на Китай. И не от позиция на конкуренция, а тъй като съгласно НАСА в Пекин не развиват астронавтиката, а основават военна галактическа стратегия. " Те са нападателни, положителни са в това, само че бих желал да създадат това, което Съветският съюз направи преди време във връзка с гражданската галактическа стратегия, бих желал да си сътрудничат със Съединените щати и да бъдат транспарантни ", прикани Бил Нелсън.

През 2020 година американското министерство на защитата показа нова " Космическа тактика за защита ", предопределена да " служи като пътна карта за струпване на военна галактическа мощност на Вашингтон ". Русия и Китай са избрани като съществени противници на Съединени американски щати. Космическото пространство наоколо със Земята се трансформира в основна сцена за евентуални спорове в ерата на огромна конкуренция сред водещите страни.

Документът дефинира настоящата стратегическа обстановка в околоземното пространство, векторите на придвижване и задачите, които Съединени американски щати се пробват да реализират. Начините, по които ще го създадат, както и какви средства са нужни за решение на дилемите.

Доказателства за доближаването на галактическите стратегии на Съединени американски щати и Русия идват от няколко месеца. По-рано този месец специалисти от " Роскосмос " направиха предложение за основаване на атомна електроцентрала на бъдещата съветска база на Марс за доставяне на инфраструктурата с електричество. От НАСА пък приветстваха концепцията и оповестиха, че към този момент работят с съветските си сътрудници по технологии, с които ще може да се създава електричество на Марс.



20 милиарда $ трябват на Мъск за Starlink

Главният изпълнителен шеф на Tesla и създател на SpaceX Илън Мъск съобщи, че планът му за сателитна група към цялата Земя, прочут като Starlink, се нуждае от инвестиция сред 20 и 30 милиарда $, с цел да продължи съществуването си по проект. Без да разкрива детайлности, той също сподели, че Starlink има две много съществени партньорства с огромни телекомуникации в Съединени американски щати.

Припомняме, че през май, SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 в събота с 52 микросателита Starlink, както и два спътника от други компании Tyvak и Capella Space. SpaceX са пресметнали, че изстрелването на общо 11 000 спътника и стартирането им в употреба ще коства 10 милиарда $.

През май 2019 година в Космоса бяха изстреляни първите 60 Starlink. Всеки един от спътниците тежи 227 кг, като разполага с голям брой антени и една слънчева решетка. Досега над 1000 от дребните спътници са изпратени в Космоса, само че не е ясно какъв брой от тях понастоящем работят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР