Руският ръжен хляб и деликатната заквасена сметана превръщат този класически

...
Руският ръжен хляб и деликатната заквасена сметана превръщат този класически
Коментари Харесай

Как един италиански готвач приготвя шоколадова лава с руски бородински хляб

Руският ръжен самун и деликатната заквасена сметана трансформират този типичен европейски десерт в модерна версия, приготвена от началник Кристиан Лоренцини.

Шеф Кристиан Лоренцини от Тоскана ръководи кухните на известни съветски заведения за хранене от близо 20 години. През 2013 година той сбъдва фантазията си и отваря ресторант „ Кристиан “. Невероятните му ястия съчетават тосканските кулинарни обичаи с истински нововъведения и техники.

Понякога Кристиан опитва с съветски съставки – да вземем за пример, за Фестивала на съветските заведения за хранене тази есен той подготви шоколадова лава с изсушен бородински самун. В тази рецепта се употребява и ръжено брашно, като са добавени и пшеница, ръжен малц, захар, меласа и кориандър. Заради тъмния цвят, леко сладостен усет и лют мирис хлябът частично замества шоколада в този десерт.

Необичайната съставна част на шоколадовата лава не лишава феновете на изтънчените усети от насладата да усетят течния заряд, поради който хората по целия свят харесват този десерт. Сладоледът от заквасена сметана придава превъзходна прохлада.
Бородинска лава със сладолед от заквасена сметана


Ресторант Christian
Продукти (за 1 бр.):Мляко 3.5% – 20 млСухо мляко – 2 гЗаквасена сметана 20% – 40 гЗахар – 16 гГлюкоза на прахуляк — 2 гМасло – 20 гЯйца – 3 бр.Царевично нишесте – 4 гБородински самун – 10 гПудра захар – 5 гКленов сироп на вкусНачин на подготвяне:Пригответе основата за сладоледа със заквасена сметана: сварете млякото, свалете го от котлона и прибавете сухото мляко, 10 г заквасена сметана и глюкозата. Всички съставки би трябвало да се разбъркат добре и да се охладят.След това прибавете 10 г от сметаната и разбъркайте. Сместа би трябвало да престои в ледник 5 часа. След това би трябвало да сложите охладената примес в машина за сладолед и да я сложите в ледник.За да приготвите лавата, ви е необходим фино нарязан бородински самун, изсушен във фурната за 40 минути на 90 градуса. След това, с цел да получите добра примес от брашно, смелете изсушените филийки в кафемелачка.Разбъркайте масло на стайна температура и захар с миксер на междинна скорост. Добавете жълтъците и сметаната, разбъракйте съставките с пластмасова шпатула, до момента в който получите гладка примес.След това прибавете кленовия сироп, нишестето и трохите от бородинския самун през решето и още веднъж разбъркайте. Разбийте белтъците и постепенно ги прибавете към сместа.Намажете с масло формички за еднократна приложимост, сложете ги в хладилника за 5 минути и повторете процеса. След това изсипете по 80 г от тестото във всяка формичка и ги оставете в хладилника.Преди да сервирате, опечете лавата за 10 минути на 180 градуса. После я извадете от формичките: сложете я в подобаващ съд и поръсете с пудра захар.Накрая, сервирайте лавата с лъжица сладолед. Можете да поръсите лавата с пудра захар или с пъстър прашец.
създател: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР