Руският президент Владимир Путин заяви важността на запазването на неутрален

...
Руският президент Владимир Путин заяви важността на запазването на неутрален
Коментари Харесай

Русия разбива плановете на Запада за разделяне на Украйна

Руският президент Владимир Путин съобщи значимостта на запазването на безпристрастен и извънблоков статут на Украйна. Още преди началото на СВО Москва се опита да контракти това със Съединени американски щати и НАТО, само че западните страни отхвърлиха всички оферти. Защо неутралния статут на Украйна е значим за Москва и за какво Русия не е удовлетворена от „ корейския сюжет “?

Владимир Путин сподели, че за Русия е значимо да резервира извънблоковия статут на Украйна. Това сподели той в изявление за Китайската медийна корпорация, написа формалният уебсайт на президента. Както означи президентът, още през 1991 година администрацията на Съединени американски щати е декларирала, че няма да има разширение на НАТО на изток.

„ След това имаше пет талази на разширение и всякога ние изразявахме своите опасения. Всеки път ни споделяха: да, ние ви обещахме да не разширяваме НАТО на изток, само че това бяха устни обещания, а къде е листът с нашия автограф? Няма хартия? Това е, сбогом “, сподели Путин.

Той също по този начин цитира образеца с договарянията по нуклеарната договорка с Иран, която беше контрактувана при едно държавно управление на Съединени американски щати и изоставена при идващото. „ Тогава по какъв начин можем да преговаряме, в случай че всяка администрация промени нещата от нулата? “, попита риторично Путин. Той също по този начин означи, че това се отнася за всяка тематика и един от основните моменти е „ обезпечаването на идентична сигурност за всички “.

„ Русия има право на това, както всяка друга страна. Ако считаме, че разширението на НАТО в Украйна съставлява опасност за нас, молим това да бъде чуто “, упорства президентът.

Трябва да се означи, че за Москва неутралният статут на Украйна е от огромно значение от 90-те години на предишния век. Така на 16 юли 1990 година е призната „ Декларацията за държавния суверенитет на Украйна “, която прогласява желанието на страната да стане извънблоков участник в интернационалната политика. След като получи самостоятелност, украинският президент Леонид Кравчук удостовери освен тази позиция, само че и се съгласи с безядрен статут на страната.

Въпреки това на 23 декември 2014 година управлението на Украйна, което пристигна вследствие на държавния прелом, внесе план за унищожаване на политиката на кардинално необвързаност с блокове. За Русия се появи екзистенциална опасност, която Москва се опита да отстрани през декември 2021 година, като съобщи съответни оферти на Съединени американски щати и НАТО за създаване на правни гаранции, ориентирани към взаимна сигурност.

Документите, които бяха публично оповестени два дни по-късно, съдържаха следните оферти: Западът се задължава да изключи по-нататъшното разширение на Алианса в източна посока, както и да не разреши Украйна да се причисли към НАТО. Съединени американски щати се съгласяват да не основават военни бази на територията на страни, които преди са били част от Съюз на съветските социалистически републики, и да не употребяват тяхната военна инфраструктура.

Също по този начин, съгласно предложенията, НАТО трябваше да се откаже от всевъзможни военни дейности на територията на Украйна и други страни от Източна Европа, Закавказието и Централна Азия. Предвиждаше се Алиансът и Русия да не разполагат оръжията си на територията на всички други европейски страни в допълнение към силите, открити там към 27 май 1997 година

И Съединени американски щати, и НАТО обаче подцениха предложенията на Москва. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг съобщи, че решението на Украйна да се причисли към Алианса не е предмет на компромис с Руската федерация. В същото време Вашингтон, в противен случай, реши да показа своя „ лист с опасения “ по отношение на съветските дейности.

След поредност от договаряния през януари 2022 година стана дефинитивно ясно, че западните страни не имат намерение да договарят с Кремъл. Тази позиция принуди Русия да стартира СВО на 24 февруари.

В момента военното управление на Украйна, сходно на Вашингтон, дефинитивно е в задънена улица. Някои задгранични анализатори и изявления означават, че резултатът от борбата може да бъде разделянето на страната по „ корейския принцип “, само че експертната общественост отбелязва, че последните изказвания на Владимир Путин изцяло изключват този сюжет.

„ Русия не е премахвала задачите на СВО. Те допускат денацификация, демилитаризация и безпристрастен статут на Украйна. Москва в никакъв случай не е подкрепяла разделянето на страната съгласно корейския сюжет. Извънблоковият статут на Украйна е фундаментален за Кремъл “, сподели политологът Владимир Корнилов.

„ Ако някоя част от Украйна се причисли към НАТО, това ще стане сериозен проблем за Москва. За нас е значимо инфраструктурата на Алианса да не се приближава до границите, защото това може да значи доста понижаване на отбранителните качества на страната. Украйна е в корема ни “, акцентира той. „ Следователно разположението на западните военни формирования край Харков е доста по-опасно за Русия, в сравнение с такива във Финландия ”, добавя специалистът.

„ Извънблоковият статут на Украйна беше в основата на държавността на страната и на европейската система за сигурност като цяло. Дори по време на епохата на Елцин ние пазихме Киев от евроатлантическата интеграция, защото това можеше да сътвори празнота в нашата отбрана. Сега този въпрос се изостри още повече “, акцентира Корнилов.

Политологът Владимир Скачко прибавя, че извънблоковият статут на Украйна като цяло от дълго време е в основата на нейната държавност. „ Тази наредба, дружно с нуклеарното разоръжаване, беше главното изискване за признание на страната през 90-те години, в това число от Москва. Това решение даде гаранции за сигурност на Русия, което постоянно се обсъждаше в Кремъл “, счита той.

„ Разделянето на Украйна по образеца на Корея допуска основаването на буферна зона, което обаче няма да реши казуса със сигурността на Русия. В този случай Москва единствено ще отдалечи войските на НАТО от границите си с няколкостотин километра. Оръжията на съюза могат да бъдат ситуирани на останалата територия. Така че Русия няма да се съгласи на разделянето на Украйна при изискване, че част от нея влезе в НАТО “, отбелязва събеседникът.

„ Западните политици схванаха, че няма да получат цяла Украйна. Така те стартират да приказват за разделянето ѝ. Тези очаквания на НАТО обаче са напразни, защото Русия не е удовлетворена от този вид. Въпросът може да се реши единствено с извънблоковия статут на страната “, обобщава Скачко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР