Руският президент Владимир Путин заяви, че нито едно руско искане

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че нито едно руско искане
Коментари Харесай

Путин се жалва за зърнената сделка: Нито едно руско искане не беше взето предвид

Руският президент Владимир Путин съобщи, че " нито едно " съветско искане не е било взето поради по време на договарянията за удължение на съглашението за експорт на украинско зърно, което изтича на 17 юли, съобщи Франс прес.

" Бих желал да подчертая, че нищо не е направено, безусловно нищо ", ползите на Русия не са били регистрирани въобще, настоя той по време на телевизионно изявление. " Ще помислим какво ще вършим, към момента имаме няколко дни за това ", добави Путин.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери, че договарянията за удължение на съглашението не престават.

По-късно денем съветският заместник-външен министър Сергей Вершинин е разискал по телефона зърнената договорка с турския си сътрудник Бурак Акчапар, съобщи Ройтерс, като се базира на пресцентъра на съветското външно министерство. Разговорът е бил по самодейност на Турция, се показва в известието.

Освен това Вершинин е коментирал въпроса и с генералния секретар на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване Ребека Гринспан.

" Двете страни размениха възгледи за изпълняването на споразуменията, подписани в Истанбул на 22 юли 2022 година, в подтекста провокациите пред световната продоволствена сигурност ", съобщи пресслужбата на Организация на обединените нации.

Миналата седмица Русия уточни, че не вижда " причина " за удължение на съглашението, като се оплака от спънки пред личните си доставки на селскостопански артикули. Във вторник вечерта съветски безпилотни самолети нападнаха зърнен терминал в Одеска област в Южна Украйна, където се намират три основни пристанища за експорт на зърно.

Зърнената договорка, подписана през юли 2022 година в Истанбул, разреши да бъдат изнесени близо 33 млн. тона зърно от Украйна макар войната, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР