Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден

...
Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден
Коментари Харесай

Путин подписа закон, който дава право на бивши президенти да стават пожизнени сенатори

Руският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През подписа през днешния ден закон, който дава право на някогашни президенти на страната да стават пожизнени сенатори (членове на Съвета на федерацията - горната камара на съветския парламент), откакто изоставен поста си. Това се споделя в известие на държавния уеб страница, представен от Ройтерс и ТАСС.

Приемането на този закон става, откакто по-рано тази година бяха осъществени значими конституционни промени, инициирани от самия Путин, които внасят основни промени в политическата система на Руската федерация. Едно от тях ще разреши на Путин да се кандидатира за още два 6-годишни президентски мандата, в случай че пожелае. При предходното състояние след приключването на настоящия му мандат през 2024 година той трябваше да напусне Кремъл.

Извършващите се в Русия законодателни промени се следят деликатно на Запад за знаци, които биха могли да подскажат какви са желанията на президента след приключване на настоящия му мандат, който е втори подред и четвърти като цяло.

Според влезлия в действие през днешния ден закон президентът ще може персонално да назначава до 30 сенатори в Съвета на федерацията, от които не повече от седем - пожизнено, а останалите - с 6-годишен мандат.
Бившият президент също може да стане доживотен сенатор след отдръпването си при приключването на мандата му или предварително, в случай че самичък пожелае.

Според различен към този момент признат, само че още неподписан от президента закон, някогашните президенти ще получават доживотен имунитет от правосъдно гонене за каквито и да са нарушавания през целия им живот, а освен до момента в който са били на най-високия държавен пост, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР