Руският президент Владимир Путин вероятно ще засили военните си амбиции

...
Руският президент Владимир Путин вероятно ще засили военните си амбиции
Коментари Харесай

Еврокомисар: Ако не бъде спрян, Путин ще удари натовските държави в Балтика

Руският президент Владимир Путин евентуално ще ускори военните си упоритости и ще провокира НАТО в страните от Балтийско море Литва, Латвия и Естония, в случай че не бъде спрян в Украйна, предизвести вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис в изявление за Politico.

Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията, който е израснал в Съветския съюз и черпи от опита си като някогашен министър-председател на Латвия, счита, че Европейски Съюз би трябвало да одобри съществено съветската опасност след години на двусмислено отношение от страна на Брюксел към Москва.

„ Ако не подкрепим Украйна, това няма да спре. Очевидно Путин в този момент е в някакво нападателно военно въодушевление и за жалост е евентуално тази експанзия да продължи и в други страни “, сподели той.

Попитан дали е изключително обезпокоен за Молдова, той дефинира балтийските страни като проблем. „ Ако погледнете ескалацията на нападателната изразителност на Русия и даже изказванията, в които се твърди, че Русия поддържа белоруските ползи за достъп до Балтийско море, и възходящата антибалтийска изразителност – добре в Украйна, тя също стартира с възходяща антиукраинска изразителност.

Прогнозата, че балтийските страни могат да бъдат идващите в полезрението на Путин след нашествието в Украйна, отразява равнището на паника в някои елементи на Европейската комисия по отношение на идващия ход на Путин. Домбровскис от дълго време предизвестява за опасността от страна на съветския президент.

„ Въпросът е доколко се поддаваме на това изнудване с нуклеарните оръжия на Русия, тъй като те може да се употребяват непрекъснато против всичко? Путин ще продължи своите нападателни войни, той постоянно ще употребява това изнудване, сподели той – Това са уроци, които трябваше да бъдат научени преди. Умиротворяването на агресора не работи и агресорът би трябвало да бъде спрян по всевъзможен начин.“

Домбровскис е и извънредно песимистичен към дипломатическите начинания, ориентирани към съветския президент: „ Въпросът е дали тези дипломатически диалози носят някакви осезаеми резултати във връзка с прекъсването на войната или най-малко обезпечаването на преустановяване на огъня или филантропични коридори. В момента нито едно от тях за жалост не се материализира. “

Френският президент Еманюел Макрон играе водеща роля в достигането на Европа до Путин, като през последните дни съветският президент приказва и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и с немския канцлер Олаф Шолц.

Бившият латвийски министър председател акцентира, че нови наказания против Русия могат да дойдат до дни.

Въпреки че Домбровскис заема твърда позиция за наказания, към момента не е ясно дали Европейски Съюз ще се лиши от съветския нефт и газ, защото Германия е твърдо против сходна мярка.

Обсъжданите ограничения са в региона на криптоактивите; стъпки за разширение на листата с банки, извадени от системата за заплащания SWIFT; и унищожаване на статута на Русия като най-облагодетелствана нация в Световната комерсиална организация.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР