Руският президент Владимир Путин трябва да бъде спрян във войната

...
Руският президент Владимир Путин трябва да бъде спрян във войната
Коментари Харесай

Мая Санду: Путин трябва да бъде спрян във войната му в Украйна

Руският президент Владимир Путин би трябвало да бъде спрян във войната му в Украйна, в противоположен случай цяла Европа ще заплати доста по-висока цена, сподели в оповестено през вчерашния ден изявление молдовската проевропейска президентка Мая Санду, представена от Ройтерс.

Санду от дълго време осъжда съветската инвазия в Украйна и дефинира Кремъл като най-голямата опасност за страната ѝ, която е ситуирана сред Украйна и страната членка на Европейския съюз Румъния. Русия обаче упреква молдовската президентка, че е развалила положителните двустранни връзки и насажда русофобия.

" Трябва да разберете, че Путин няма да спре, в случай че не бъде спрян ", сподели Санду пред румънската медийна група " Вердица ".

" И в случай че не бъде спрян, цената ще бъде доста по-висока за всички ни. Украйна е тази, която жертва най-вече ", сподели румънската президентка и добави, че е в полза на всички, а " освен на Украйна и Молдова ", Киев да продължи да получава помощ. Санду обаче не загатна категорично процедурните забавяния на финансирането от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

" Освен това разгадавам и имам вяра в солидарността на международните демокрации, и се надявам, че Украйна ще продължи да получава цялата помощ, която ѝ е нужна ", сподели в изявлението молдовската президентка.

По думите ѝ, Молдова оказва помощ с каквото може, обучавайки инженери и приютявайки 80 000 украински бежанци, половината от които са деца.
Този месец Европейски Съюз взе решение да стартира договаряния за присъединение с Молдова и Украйна - дълъг развой, който изисква от страните кандидатки да трансформират законодателството си и да отговорят на европейските стандарти.

Санду сподели тази седмица, че ще се опита да завоюва втори мандат на изборите следващата година и изиска от Народното събрание, следен от депутатите от нейната Партия на действието и солидарността да провежда референдум за утвърждение на политиката ѝ.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР