Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия

...
Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия
Коментари Харесай

Путин: Сейед Ибрахим Раиси беше изключителен политик, чийто цял живот беше посветен на служба на Родината

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия краткотраен президент на Иран Мохамад Мохбер в понеделник, с цел да изрази съболезнованията си за гибелта на Ибрахим Раиси, описвайки го като " благонадежден сътрудник, който е дал скъп персонален принос " в двустранните връзки, предава " Ройтерс ".

" Двете страни подчертаха взаимното си предпочитание за по-нататъшно поредно подсилване на всеобхватното руско-иранско взаимоотношение в интерес на народите на двете страни ", сподели Кремъл в своя прочит на диалога Путин-Мокбер.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу сподели, че Москва може да помогне на Иран в следствието на злополуката.

През януари съветското външно министерство съобщи, че нов междудържавен контракт, отразяващ " невиждания напредък " в връзките сред Русия и Иран, е във финалната фаза на координиране и се чака Путин и Раиси да го подпишат скоро.

Путин организира петчасови диалози с Раиси в Кремъл през декември и е разговарял с него по телефона през март и април, съгласно уеб страницата на Кремъл.

Подобно на Северна Корея, чийто водач Ким Чен Ун се срещна с Путин в Далечния изток на Русия предишния септември, Иран е върл зложелател на Съединените щати и може да даде на Москва военна техника за войната й в Украйна, където Русия необятно употребява ирански дронове.

Руският заместител външен министър сподели в понеделник, че Москва чака всички съглашения с Иран да бъдат изпълнени.

Кремъл сподели, че Путин е разговарял с иранския дипломат в Москва късно вечерта в неделя след новината за злополуката с хеликоптер.

Путин също изпрати своите съболезнования на висшия водач аятолах Али Хаменей.

" Сейед Ибрахим Раиси беше извънреден политик, чийто цялостен живот беше отдаден на работа на Родината ", сподели Путин в телеграмата си.

" Като същински другар на Русия, той даде скъп персонален принос за развиването на добросъседските връзки сред нашите страни и постави огромни старания, с цел да ги докара до равнището на стратегическо партньорство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР