Руският президент Владимир Путин се обади днес по телефона на

...
Руският президент Владимир Путин се обади днес по телефона на
Коментари Харесай

Путин поздрави Ердоган за великия политически авторитет

Руският президент Владимир Путин се обади през днешния ден по телефона на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, с цел да го поздрави за успеха на изборите, заяви източник от турското президентство, представен от Ройтерс.

Путин декларирал, че успеха демонстрира "великия политически престиж " , който водачът на Турция съставлява, както и всеобщата поддръжка, която народът му демонстрира.

Путин акцентира, че резултатите от вота приказват за курса на развиване, по който Турция е поела под негово управление, което е решило доста проблеми - обществени и стопански, както и е подсилило позицията на страната на интернационалното поле, обявиха от Кремъл.

Двамата водачи са разискали и задълбочаващите се двустранни връзки.

Путин и Ердоган акцентираха за следващ път смисъла на съдействието по районни въпроси, изключително за Сирия, уточни източникът на турското президентство.

"Стабилността на Турция е добра вест за Европа ", съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан, когато поздрави Реджеп Тайип Ердоган за преизбирането му на президентския пост.

Премиерите на Унгария и България бяха тази заран първите водачи от Европейски Съюз, отправили приветствени послания към Ердоган, който през вчерашния ден бе избран отново за нов петгодишен президентски мандат.

"Нашият континент е изправен пред съществени проблеми със сигурността и е от съществена значимост да ги преодолеем посредством предвидимо и ефикасно съдействие с Турция ", се споделя в известие на канцеларията на унгарския министър председател.

Орбан съобщи също, че желае турският президент да посети в скоро време Унгария.

На вчерашните изключителни избори Реджеп Ердоган получи над 50% от гласовете, нужни, за нов мандат с разширени пълномощия , заяви Висшата изборна комисия на Турция, с което означи цялостна победа на вчерашните предварителни президентски и парламентарни избори в балканската страна.

„ Според резултатите, Реджеп Тайип Ердоган печели безусловно болшинство годни гласове, което му разрешава да бъде избран отново на първи тур “, сподели ръководителят на комисията Сади Гювен на брифинг в Анкара. Избирателната интензивност през вчерашния ден е била 85,47%.

Той уточни, че 97,7% от гласовете са регистрирани и преброени. И посочи, че бюлетините, които още не са преброени не са задоволителен брой, с цел да лишават успеха на Ердоган. Гювен не даде финален резултат, само че съгласно Анадолската организация досегашният президент печели с 52,5% от гласовете. Окончателните резултати ще бъдат оповестени след 10-11 дни.

След успеха на Ердоган страната ще се трансформира от парламентарна в президентска република. Държавният глава ще има надзор над всички управляващи. Той ще назначава 12 от 15-те съдии във Върховния съд, длъжността министър председател отпада, вместо това ще има отраслов вицепрезидент.

Повече детайлности за успеха на Ердоган - вижте във видеото нагоре.

А още по тематиката за изборите в Турция вижте тук:

Пълна победа на Ердоган в Турция, Борисов го поздрави

Кървави избори: гръмнаха районен водач в Турция

Избори в Турция: Ще продължи ли да господства Ердоган

Скрита камера снима Ердоган да инструктира за "плътното бранене " на гласоподавателите

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР